Slovenija

Na KPK podali prijavo suma korupcije pri prodaji Mercatorja

STA/M.J.
3. 7. 2013, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Člani stranke v nastajanju Solidarnost s prvopodpisanim Markom Golobom so danes na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) vložili prijavo suma koruptivnih dejanj v zvezi s prodajo Mercatorja.

Radio Akutal

Kot je poudaril Golob, način njegove prodaje pomeni oškodovanje delničarjev bank NKBM IN NLB ter države kot največjega delničarja. Nekdanji član uprave Agencija za upravljanja kapitalskih naložb RS Marko Golob je pred današnjo uradno vložitvijo suma koruptivnih dejanj opozoril, da je bil nakup delnic Mercatorja s strani NKBM leta 2010 poslovno nerazumen ali celo premišljeno škodljiv ukrep.

Nakup delnic namreč po njegovi oceni zaostruje že tako akuten problem kapitalske ustreznosti banke, posredno v pogojih kreditnega krča zmanjšuje obseg kreditov gospodarstvu in neposredno ogroža poslovanje banke.

Kot poudarjajo v Solidarnosti, je škodljivo odločitev uprave banke, ki so jo takrat sestavljali Matjaž Kovačič, Andrej Plos in Manja Skernišak, potrdil tudi nadzorni svet banke. Slednjega so sestavljali Danilo Toplak, Franc Škufca, Dušan Jovanovič, Aleš Krisper, Alenka Bratušek, Janez Košak, Anton Guzej, Adnrej Svetina in Ivan Vizjak.

"Druga zgodba, ki nas napeljuje, da nekaj ni v redu s prodajo, je dejstvo, da je Adria bank, ki je v 52-odstotni lasti NKBM in 23-odstotni lasti NLB, prek vseh normalnih kreditov akreditirala Agrokor."

Kot je poudaril, gre za majhno banko s približno 33 milijoni kapitala. Bančno pravilo je, da naj nezavarovani krediti ne presegajo četrtine kapitala banke, kar bi bilo med sedem in osem milijonov evrov. V tistem času pa je dala banka Agrokoru posojila v višini več kot 27 milijonov evrov, zavarovanih samo z menico, je dejal Golob.

Po oceni članov Solidarnosti je sporna tudi sama prodaja Mercatorja lani in letos. Golob je spet opozoril, da je Agrokor neprimerno bolj zadolžen kot Mercator, saj je skoraj celotno premoženja Agrokorja dvakrat zastavljeno. "In vendar so njihove banke, tudi domače, mirno prestrukturirale finančne obveznosti Agrokorja. Zakaj se to ni zgodilo pri nas?"

Golob je prepričan, da je bila s tempiranjem in načinom prodajnega postopka, ki sta ga v največji meri spodbudili državni banki NKBM in NLB, delničarjem teh bank, predvsem državi, povzročena občutna finančna škoda.

"Morali bi se vprašati, zakaj je bilo treba prekiniti proces monetizacije nepremičnin in finančnega prestrukturiranja, ki bi izboljšal finančno sliko Mercatorja, ki ni tako slaba, in povečal vrednost naložb." Kot je poudaril, je imel Mercator pred postopkom monetizacije v lasti približno 1,2 milijona kvadratnih metrov nepremičnin, ki niso bile obremenjene s krediti.

Golob je kot ključno izpostavil, da se prodaja Mercator podjetju, ki nima ustrezne finančne trdnosti, s čimer se Mercator izpostavlja velikemu tveganju. "Agrokor ima resne težave s poslovanjem doma, z vstopom v EU pa bo imel še večje, ker bo padla carinska zaščita hrvaškega tega, glavni izvozni trg Bosna in Hercegovina pa bo uvedel carine."

Za Solidarnost je pereče vprašanje, da ob neustreznih pogodbenih kaznih Agrokor v prodajnih postopkih, tudi če do prodaje ne pride, ne izgubi praktično ničesar, škoda za Mercator pa po njihovem prepričanju velikanska.