Slovenija

Na sodišče znova vabljen Janković

STA / S.R.
2. 7. 2013, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes znova vabljen, da se kot priča udeleži sojenja nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju.

Mediaspeed
Boško Šrot.

Janković, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja, je v zaslišanju že potrdil, da je vložil ovadbo zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza. Nekdanji prvi mož Mercatorja je na ljubljanskem okrožnem sodišču aprila potrdil, da je ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj podal prav on oziroma njegovi odvetniki. Janković je ob tem poudaril, da ovadbe ni podal zato, ker je pred leti izgubil tožbo proti Pivovarni Laško in Istrabenzu. Po njegovem mnenju je namreč dejanje Bavčarja in Šrota "metalo slabo luč na ceh direktorjev".

V začetku meseca naj bi sicer po nekaterih interpretacijah potekel rok za zavarovanje Bavčarjevega in Šrotovega premoženja. Ker se pred koncem sojenja pričakuje še predstavitev izvedenskega mnenja, in se sojenje še ne bo končalo, je tožilec Jože Kozina predlagal podaljšanje začasnega zavarovanja premoženja.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.