Slovenija

Nokia kupuje Siemens

STA/M.J.
1. 7. 2013, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finska Nokia bo od nemškega energetska velikana Siemens za 1,7 milijarde evrov odkupila 50-odstotni delež v skupnem podjetju Nokia Siemens Networks, ki ponuja telekomunikacijske rešitve za fiksna in mobilna omrežja.

Reuters

Siemens bo svoj delež v podjetju Nokia Siemens Networks (NSN) prodal v sklopu obsežnega dveletnega načrta prestrukturiranja, v okviru katerega se namerava med drugim umakniti iz nedobičkonosnih dejavnosti. Prodaja naj bi se zaključila v tretjem četrtletju letos.

Nokia je nakup NSN označila kot "atraktivno priložnost za rast", predvsem na trgu infrastrukture za mobilne komunikacije LTE.

Podjetje s sedežem na Finskem je bilo ustanovljeno leta 2007 in zaposluje okoli 56.700 ljudi. Več let je beležilo negativne rezultate, po uvedbi varčevalnih ukrepov pa je v prvem četrtletju letos zabeležilo skromen dobiček, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delnica finske Nokie je v zadnjih dveh letih na helsinški borzi izgubila okoli 30 odstotkov vrednosti. Nekoč vodilno podjetje na področju mobilnih telefonov se v zadnjih letih sooča s slabim poslovanjem in upadanjem tržnega deleža, predvsem na račun priljubljenosti pametnih mobilnikov proizvajalcev, kot sta ameriški Apple in južnokorejski Samsung.