Slovenija

Durs poziva k pošiljanju MMS-sporočil s fotografijami prejetih računov

STA/M.J.
1. 7. 2013, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potrošniki lahko od danes naprej na Davčno upravo RS (Durs) pošiljajo večpredstavnostna sporočila MMS s fotografijami prejetih računov.

Pošiljanje MMS-sporočil bo za potrošnike brezplačno, davčna uprava pa bo prejete račune uporabila v davčnem nadzoru. "Na davčni upravi tudi med državljani zaznavamo vse več zavedanja, da je za izboljšanje situacije v državi potrebna tudi njihova aktivna vloga," so ob tej priložnosti sporočili iz Dursa.

Pošiljanje sporočil MMS s fotografijami prejetih računov je eden od možnih načinov aktivne vloge posameznika, in sicer tako da vedno zahteva račun, ga tudi vzame in če želi, pošlje fotografijo računa davčni upravi.

Potrošniki lahko tako od danes na mobilno številko 051 241 241 pošiljajo MMS-sporočila s fotografijami računov, ki jih bodo prejeli ob plačilu blaga ali storitve.

Davčna uprava bo prejete fotografije računov evidentirala in jih uporabila v postopkih davčnega nadzora. Vse državljane zato vabijo k aktivnemu sodelovanju.

Za pošiljanje MMS-sporočila je sicer potrebno z mobilnim telefonom narediti fotografijo računa in ustvariti MMS-sporočilo s fotografijo računa.

Pri tem je v polje z besedilom za potrebe avtomatičnega evidentiranja potrebno vpisati davčno številko ali ID-številko za DDV izdajatelja računa (navedena na računu) ter poslati sporočilo na številko 051 241 241.

"Spremeniti moramo način razmišljanja, dvigniti davčno kulturo ter postaviti prostovoljno in pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti visoko na vrednostno lestvico naših vrednot," poudarjajo v Dursu.

Zato so pripravili tudi zgibanko za potrošnike, saj je po njihovih navedbah za uspešno ureditev tega področja ključna tudi njihova aktivna vloga.

Davčna uprava je sicer v letu 2012 v naknadnem nadzoru, med drugim tudi v projektu nadzora sive ekonomije, ugotovila za slabih 270 milijonov evrov dodatnih obveznosti.

Strogo zahtevanje in jemanje računov s strani vseh potrošnikov pa je po pojasnilih davčne uprave pomemben korak h korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije.