Slovenija

Kljub napadom bi se pogovarjali s talibani

STA / S.R.
26. 6. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama in afganistanski voditelj Hamid Karzaj podpirata idejo o začetku mirovnih pogovorov s talibani v njihovem političnem uradu v Katarju, je v torek sporočila Bela hiša.

Reuters

Sporočilo je prišlo kljub torkovemu napadu talibanskih upornikov na predsedniško palačo v Kabulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obama in Karzaj sta se v video pogovoru strinjala, da je "mirovni in spravni proces, v lasti Afganistana in voden z njegove strani, najzanesljivejša pot za končanje nasilja in zagotovitev trajne stabilnosti v Afganistanu in regiji," je sporočila Bela hiša.

Voditelja držav sta "izrazila podporo pisarni v Dohi", katere namen bi bila pogajanja med afganistanskim visokim mirovnim svetom in pooblaščenimi predstavniki talibanov.

Obama je očitno prepričal Karzaja v obnovo mirovnih prizadevanj, potem ko se je afganistanski predsednik sprva besno odzval na odprtje talibanskega političnega urada v Dohi v Katarju. Talibani so namreč omenjeni urad odprli pod belo zastavo gibanja in sebe naslavljali kot Islamski emirat Afganistana, kot se je Afganistan imenoval med vladavino talibanov v letih 1996-2001. Poteza je sprožila diplomatski spor, kasneje pa naj bi sporni napis in zastavo odstranili.

Zaradi spora glede urada je Karzaj prejšnji teden celo začasno prekinil pogovore z ZDA o sporazumu, ki bi omogočil, da ameriški vojaki v državi ostanejo tudi po letu 2014, ko bodo iz države odšle sile Isaf pod poveljstvom Nata.

V torek so sicer talibani v afganistanski prestolnici napadli predsedniško palačo in več vladnih poslopij. Slišati je bilo več deset eksplozij, medtem ko so se napadalci spopadali z varnostniki pred vstopom v palačo, obrambnim ministrstvom in uradom ameriške obveščevalne agencije Cia. V napadu so bili ubiti trije varnostniki in vseh pet napadalcev.

V palači je bil v času napada tudi Karzaj, a ni bil v nevarnosti. Gre za enega najbolj izzivalnih napadov, odkar se je afganistanski predsednik aprila 2008 za las izognil atentatu, ko so talibani napadli vsakoletno vojaško parado.