Slovenija

Falcon gre danes v Libanon

STA / S.R.
26. 6. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič se bosta danes mudila v Libanonu.

Slovenskavojska.si
Falcon bo danes poletel v Libanon.

Ob dnevu državnosti bosta obiskala pripadnike 13. kontingenta Slovenske vojske v operaciji Unifil. V Libanon bosta, kot je že minuli teden napovedal Jakič, letela s falconom. Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je namen obiska izkazati podporo in pohvalo slovenskim pripadnikom Unifila za njihovo dosedanje uspešno izpolnjevanje nalog ter jim prenesti spodbudna sporočila in dobre želje za delo v prihodnje.

Jakič in Božič se bosta sestala tudi s poveljnikom Unifila-Zahod v Shami in namestnikom poveljnika sil Unifil v Naquori, s katerima bosta izmenjala stališča glede vpliva državljanske vojne v Siriji na delovanje Unifila ter na varnostno situacijo v Libanonu.

Unifil je operacija ZN za vzdrževanje miru in varnosti na mejnem območju med Libanonom in Izraelom oziroma za nadzor premirja med Izraelom in šiitskim libanonskim gibanjem Hezbolah. Slovenskemu kontingentu s 14 pripadniki poveljuje podpolkovnik Andrej Jančevski.

Delegacija bo v Libanon letela z letalom falcon. Kot so sporočili z Morsa, bo let opravljen v okviru sklepnega dela šolanja pilotov, ki zahteva tudi let s potniki. Falcon je sicer je od 1. januarja letos v upravljanju Morsa.