Slovenija

Google bo kmalu 'vohunil' tudi za Slovenci

STA / S.R.
24. 6. 2013, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški internetni velikan Google se bo na slovenske ulice z avtomobili za slikanje podal v kratkem.

Datenform.de
Take avtomobile bomo kmalu videli tudi pri nas.

Pred dvema tednoma so namreč na urad informacijskega pooblaščenca v skladu s slovensko zakonodajo prijavili zbirko osebnih podatkov, ki bo nastala pri slikanju ulic za storitev Street View. Podrobnejših informacij o sami izvedbi fotografiranja, s katerim se bodo skorajda vsak kotiček Slovenije znašel v Googlovem spletnem zemljevidu, pri pooblaščencu še niso prejeli, so pa iz Googla sporočili, da bodo v kratkem javnosti razkrili več podatkov.

Informacijski pooblaščenec in Google sta se sicer dogovorila, da bosta glede terminskega plana fotografiranja, točne poti Googlovih avtomobilov in obveščanja javnosti pravočasno objavila skupno sporočilo za javnost.

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje s podrobnimi fotografijami ulic, cest in naravnih znamenitosti, je v mnogih državah sprožila nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti.

Google z računalniškimi algoritmi zamegli številke registrskih tablic in obraze naključnih mimoidočih, je pa kljub temu po svetu marsikje prišlo do komičnih in tudi neprijetnih situacij - kamere Googlovih avtomobilov so med drugim nek par ujele med seksom ob avtocesti, v Nemčiji pa so starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju - gol je namreč lezel iz avtomobilskega prtljažnika.

Zbirka osebnih podatkov je na voljo na spletnem naslovu http://ow.ly/mk1Ph, iz nje pa je med drugim razvidno tudi, da bo Google v Sloveniji zastopala novoustanovljena družba Therus s sedežem v Ljubljani.