Slovenija

Dobra tretjina Slovencev bo letos ostala doma

STA / S.R.
24. 6. 2013, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dobra tretjina Slovencev letos ne namerava na dopust, je razvidno iz tokratne ankete Dela. Proslave in druge dogodke ob dnevu državnosti bo spremljala dobra polovica anketiranih, 52 odstotkov.

Thinkstock

Za slabo polovico pa ti dogodki niso zanimivi, saj jih je 43 odstotkov odgovorilo, da jih ne bodo spremljali. Največ anketiranih, skoraj 30 odstotkov, namerava iti na dopust na Hrvaško, slabih 18 odstotkov jih bo dopust preživelo v slovenskih letoviščih, 13,5 odstotka pa v drugih tujih državah. Med tistimi, ki ne nameravajo na dopust, prevladujejo starejši anketiranci. V skupini starejših od 65 let je takih več kot polovica (57 odstotkov).

Tiste, ki bodo šli na dopust, so vprašali, kako kriza vpliva na njihove počitniške načrte. Nemalo anketiranih, 40 odstotkov, zatrjuje, da tega vpliva ni, a večina ga prepozna: izbrali bodo cenejše počitnice (tako pravi 37 odstotkov vprašanih) ali pa krajše (22 odstotkov). Kar 99 odstotkov anketiranih pravi, da ne bodo najeli kredita za dopust.

Na vprašanje, koliko denarja bodo namenili za dopust, je večina, 59 odstotkov, odgovorila, da toliko kot lani. Četrtina vprašanih, 26 odstotkov, pa očitno namerava letos pri dopustu varčevati, saj pravijo, da bodo porabili manj kot lani. Da bodo porabili več, jih je odgovorilo 13 odstotkov.

Kot kaže Delova anketa, vsaj glede dopustov letošnje leto ni bolj krizno kot lansko. Izstopa delež teh, ki nameravajo porabiti več (lani osem, letos 13 odstotkov).

Dogodke ob dnevu državnosti bodo pogosteje spremljali anketiranci, stari več kot 65 let (81 odstotkov jih bo spremljalo), oz. upokojenci (79 odstotkov) ter simpatizerji SDS (66 odstotkov) in SD (65 odstotkov). Med tistimi, ki dogodkov ne bodo spremljali, pa prevladujejo mlajši. V starostni skupini od 26 do 35 let je takih 65 odstotkov.

Sodelujoče v anketi so tudi vprašali, ali so se po dobrih dveh desetletjih samostojnosti njihova pričakovanja o Sloveniji izpolnila. Niso se. Tako občuti velika večina, 86 odstotkov, vprašanih. Takih, ki so se jim pričakovanja izpolnila, je le devet odstotkov.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 11. in 12. junija na reprezentativnem vzorcu 404 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.