Slovenija

Vojnović je letošnji prejemnik kresnika

STA / J.P.
23. 6. 2013, 22.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Goran Vojnović je na ljubljanskem Rožniku za roman Jugoslavija, moja dežela prejel kresnika, nagrado za najboljši roman z lansko letnico.

Wikipedia
Goran Vojnović

Vojnović, ki je kresnika prejel že leta 2009 za svoj prvenec Čefurji raus!, se tudi v svojem drugem delu ukvarja z iskanjem korenin, tokrat v zgodbi o iskanju očeta, za katerega se izkaže, da je vojni zločinec.

Nagrajenec je prejel ček v vrednosti 5000 evrov, nato pa je, pospremljen s kresno povorko, na vrhu Rožnika prižgal tradicionalni kres.

Izmed okoli 130 romanov lanske produkcije so bila za nagrado, ki jo podeljuje časopisno podjetje Delo, nominirana še dela Raclette Boruta Goloba, Da me je strah? nedavno preminule Maruše Krese, Zahod jame Petra Rezmana ter Ki od daleč prihajaš v mojo bližino Marka Sosiča.

Dobitnika kresnika je na samem kraju podelitve izbrala štiričlanska žirija pod predsedstvom Mirana Hladnika. V njej so bili še literarna zgodovinarka in profesorica Alojzija Zupan Sosič, docentka slovenistike Urška Perenič ter Delov novinar in literarni kritik Igor Bratož.