Slovenija

V Kranjski Gori nova turistična strategija

STA / J.P.
23. 6. 2013, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kranjska Gora je v minulih letih uspela uresničiti številne projekte, ki so bili opredeljeni v strategiji turistične destinacije Kranjska Gora za obdobje 2005-2015.

Wikipedia
Kranjska Gora je najbolj urejen slovenski turistični kraj.

Sedaj se začenja priprava nove strategije razvoja do leta 2025, ko bodo glavne prioritete izgradnja sedežnice Vitranc II in ureditev območja ob jezeru v Jasni.

Minuli teden je v Kranjski Gori potekal prvi forum za pripravo nove strategije turistične destinacije za naslednje desetletno obdobje, ko bodo največji izzivi nova sedežnica Vitranc II, kandidatura za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah Planica 2019 in ureditev rekreativnega prostora ob jezeru Jasna, ki ostaja kot izziv še iz sedanje strategije, veljavne do leta 2015.

V obstoječi strategiji so sicer uspeli realizirati večino zastavljenih nalog, je povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Mirjam Žerjav. Javni in zasebni sektor je ob uspešnem pridobivanju nepovratnih sredstev evropskih skladov investiral v izgradnjo in obnovo žičnic, hotelov in drugih nastanitvenih objektov, športne dvorane, skakalnice v Planici, trgovine, restavracije, tekaške, pohodniške in kolesarske poti, kolesarski park ter nadgradnjo blagovne znamke.

Za prihodnja leta je eden od načrtovanih projektov še izgradnja kulturnega doma na mestu obstoječe stavbe, ki je v slabem stanju. Vendar se nekateri predstavniki turističnega gospodarstva, turističnih in drugih društev ne strinjajo z investicijo v kulturni dom, prav tako se ne strinjajo z ureditvijo turistične informacijske pisarne na novi lokaciji v dvorani Vitranc.

Strategija turistične destinacije bo nastala na podlagi izmenjave mnenj še na prihodnjih srečanjih. Tokratni forum je bil namreč šele prvi v vrsti na temo razvoja turistične destinacije do leta 2025. Sledile bodo okrogle mize in delavnice, na katerih bodo pogledali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti destinacije ter potrebne razvojne projekte in osnovali strategijo, so sporočili iz Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora.

V kranjskogorskem turizmu veliko stavijo tudi na številne prireditve, ki jih organizirajo prek celega leta. Danes se tako začenjajo tradicionalni 12. Kekčevi dnevi, ki do konca junija ponujajo bogat program različnih dejavnosti za otroke. Otroci bodo obiskali pravljične dežele, kjer bodo spoznali Kekca in druge junake. Na voljo jim bodo animacije, gledališke predstave, koncerti, športne aktivnosti in ustvarjalne delavnice.