Slovenija

Jelinčič oproščen prometa z orožjem

Robert Marin
22. 6. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zmago Jelinčič Plemeniti se je včeraj (spet) znašel pred sodnikom. Tokrat ga je tožilstvo posadilo na zatožno klop, ker naj bi doma nezakonito hranil revolver hrvaške osamosvojitvene vojne. Upokojeni poslanec je bil po vsega dveh urah glavne obravnave pred ljubljanskim okrajnim sodiščem očitkov oproščen. Sodba še ni pravnomočna.

STA
Ko je policija 9. marca 2010 potrkala na vrata prvaka SNS Zmaga Jelinčiča v okviru preiskovanja suma korupcije pri trgovanju z zemljišči na Primorskem, so mu med hišno preiskavo zasegli tudi revolver brez oznake domače izdelave, kaliber 0.22 s približno 10 centimetrov dolgo stelno cevjo.

Za protipravno hrambo omenjenega revolverja je tožilstvo zahtevalo pet mesecev pogojnega zapora s preiskusno dobo dveh let, obramba pa oprostilno sodbo, češ da za kazenski postopek ni nobene podlage, saj je obdolženi pištolo že leta 2008 v podaril Narodnemu muzeju Slovenije, kjer pa orožja nikoli niso prevzeli. Jelinčičev zagovornik Luka Zajc je Jelinčičevo darilno pogodbo včeraj tudi vložil v spis.

»Državi nekaj podariš, potem te pa preganja zaradi tega,« »Žalosti me, da tožilstvo tako pljuva po mojem pokojnem bratu, po slovenski zgodovini in meni«, »Idiot sem bil, da sem se streljal za to državo, žal mi je za 20 let dela v parlamentu,« se je v končni besedi razburjal Jelinčič, ko je slišal, kakšno kazen predlaga tožilka, navrh pa še zaplembo revolverja, ki ga še vedno hrani policija, čeprav je uradno last Narodnega muzeja Slovenije.

»Od leta 1979 sem član NRA, imam kup dovoljenj za zbiranje in posedovanje orožja, sem vojni veteran, osamosvojitelj in dobro vem, kako ravnati z orožjem,« je pred tem v zagovoru pojasnjeval Jelinčič.

Zatrdil je, da mu je revolver na smrtni postelji podaril brat Danilo Rižnar, sicer znan akter hrvaške osamosvojitvene vojne. Ustno izročilo pravi, da je Rižnarju revolver dal prav tako že pokojni hrvaški general, razvpiti Janko Bobetko osebno. Po Jelinčičevih besedah mu je brat ob izročitvi orožja, poleg revolverja še dveh pušk, dejal: »Zmago, to naj gre v muzej!« In tako je tudi storil, izpolnil je bratovo zadnjo željo. Septembra 2008 je za te tri kose spisal darilno pogodbo in jo poslal Narodnemu muzeju Slovenije, vendar po puški in pištolo nikoli niso prišli.

Priča Andrej Šamrov iz narodnega muzeja je včeraj pojasnil, da so takrat ravno pripravljali zbirko orožja ob 90 letnici konca prve svetovne vojne, potem pa se je zamenjal direktor muzeja, ki ga orožarska razstava ni kaj prida zanimala, tako da do nje sploh ni prišlo. Šamrov je dejal, da je z Jelinčičem muzej večkrat korektno sodeloval, pa tudi sam Jelinčič je pojasnil, kako je že leta 1992 narodnemu muzeju podaril dva škorpijona, ki jih je v času desetdnevne vojne za Slovenijo zasegel med desantom na jugoslovanski tank pri Brezovici.

Poleg Šamrova je bil zaslišan tudi policist nacionalnega preiskovalnega urada, ki je pojasnil nekatere okoliščine hišne preiskave.

Sodnica Metka Popivoda je Jelinčiča po približno dveh urah izvajanja dokazov oprostila očitkov tožilstva, da je pritpravno hranil orožje kategorije A, katerega posest ni dovoljena oz. je orožje dovoljeno zbirati le pod določenimi pogoji, ki pa jih obdolženi po mnenju tožilstva ni izpolnjeval.

»Ne morem rečt, da ste ravnal naklepno. Ste zbiralec orožja, lahko bi celo dejali, da je to vaš življenski projekt. Senat do danes tudi ni razpolagal z darilno pogodbo, ki je bila danes vložena v spis,« je med drugim v ustni obrazložitvi sodbe dejala sodnica Popivoda. Kot je še odločila, stroški postopka bremenijo proračun. Ali se bo tožilstvo pritožilo na odločitev sodišča, ni znano.