Slovenija

Prijatelji morilca razkrivajo ozadje umora v Domžalah

P.R.
23. 6. 2013, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prijatelji in znanci nesrečnega para iz Rodice v Domžalah so šokirani. Ne morejo verjeti, da se je pred njihovimi očmi, vendar na skrivaj odvijala tako huda drama.

SVET24
Krvav epilog

Skupaj z njimi smo poskušali odkriti vsaj delček žalostne resnice, ki je nesrečnega Andreja Alibabiča pognala v umor in samomor.

SVET24
Andrej Alibabič

»Ne morem verjeti, kako je lahko to skrival,« začne pripoved Andrejev prijatelj, ki je poznal oba. Tako njega kot tudi njo, Danijelo Alibabič. Zakonski par v ločitvenem postopku. »Vedeli smo, da sta sprta, vendar si nikoli ne bi mogli predstavljati, da bo storil kaj takšnega,« so šokirani znanci mojstra borilnih veščin.

Imel jo je zelo rad, a je bil opazno posesiven.

Po njihovih besedah je 57-letni Andrej drugim, ki ga niso poznali, morda na zunaj res deloval grobo in agresivno, vendar to zgolj zaradi videza. V resnici naj bi bil zelo dober, komunikativen človek. Opisujejo ga kot veseljaka in prijatelja, ki je vedno priskočil na pomoč.

SVET24
Andrej Alibabič

Tudi pri 38-letni Danijeli na zunaj po njihovih besedah ni bilo videti, da bi bilo kaj narobe. »Velikokrat je prišla na trening karateja,« pravijo.

Kdaj se je njuna veza začela krhati, ni znano.

Na naše vprašanje, če sta imela morda nekdanja zakonca kakšne izpade nesoglasja v javnosti, odgovorijo, da ne in da sta do pred kratkim delovala kot običajen zakonski par. »Imel jo je zelo rad,« pripovedujejo o Andreji, vendar dodajo, da je bil opazno posesiven.

Kdaj točno in zakaj se je zveza med Andrejem in Danijelo začela krhati, jim ni znano. Po njihovih besedah sta bila skupaj približno šest let, od tega sta bila poročena zgolj eno leto, menda na Danijelino željo.

Stanovanje sta si uredila v hiši njegovih staršev, Andrej naj bi ženi tudi precej finančno pomagal in ji izkazoval pozornosti, zato naj bi tudi izjemno težko razumel, zakaj se je na lepem odselila od njega. Takrat so se očitno stvari začele zaostrovati.

Večkrat naj bi mu prikrivala resnico.

Po besedah prijateljev naj bi Danijela Andreju večkrat govorila laži ali prikrivala resnico, zaradi česar naj bi on postal še bolj posesiven in 'zakompleksan'. »Želel je priti resnici do dna,« pravijo prijatelji, ki menijo, da za Andrejeve težave ni kriva Danijela, ampak morda kak dogodek, pretres iz preteklosti, zaradi katerega ni prenesel zavrnitve, sploh s strani ženske.

Andrej je ostal doma, njegova žena pa naj bi prihajala in odhajala ter ga tako puščala v dvomih. Prijateljem naj bi večkrat potožil, da ne razume, zakaj noče živeti z njim. Ko so mu svetovali, naj ljubezen preboli, pa naj bi jim odvrnil, da tega ne razumejo in da je to zelo težko. Svetovali so mu, naj Danijeli predlaga terapijo za pare, kar naj bi tudi storil, vendar naj bi ga ona zavrnila. Tudi sam ni želel na individualno terapijo.

Lastil naj bi si več kosov orožja.

Kako pa komentirajo govorice, da naj bi bil Andrej do Danijele agresiven? »Težko verjamemo, da bi bil nasilen, saj je bila njegova žena izjemno močna ženska. Trenirala je met krogle, fizično je bila močna in večja od njega,« pravijo, vendar dodajo, da se ga je verjetno začela bati v zadnjem času, in to predvsem zaradi orožja. Policisti so namreč ugotovili, da je imel pokojni poleg potezne puške, s katero je ubil partnerko, v avtomobilu na kraju dogodka še eno pištolo, s katero si je sodil in avtomatsko puško. Poleg tega pa naj bi imel doma še več kosov orožja, za vse našteto pa je imel tudi dovoljenja za posest.

Obnašal se je kot pravi detektiv.

Morda ji tudi zato ni bilo več do pogovorov z verjetno vedno bolj obupanim Andrejem, ki se je proti koncu zgodbe začel obnašati kot pravi detektiv.

Tako naj bi večkrat stal pred vrtcem, ki je postal prizorišče tragedije. Po nekaterih podatkih naj bi bil ljubosumen na enega izmed zaposlenih. »Ni več razmišljal razumno, ni videl izhoda in razloga za življenje,« pravijo prijatelji, ki menijo, da je sicer strelski pohod verjetno načrtoval, saj je Danijela pred dogodkom poklicala policijo in ga želela prijaviti, domnevno zaradi nasilja.

Ko je Andrej prišel pred vrtec, je njegova nekdanja žena ravno zlagala posodo iz kombija.

SVET24
Kraj dogajanja

Morda se je želel še enkrat pogovoriti z njo in morda ga je spet zavrnila, česar ni več prenesel. »Verjetno so ga stvari, ki si jih je izmišljevala, zgodbice o tem, da ji ničesar ne privošči, njeno morebitno nespoštovanje pripeljale do skrajnega konca, ko se je odločil, da tega ne bo več dopuščal,« razmišljajo prijatelji, ki še vedno ne razumejo, kako je lahko njihov prijatelj, veseljak, ki je zelo rad prepeval, pritisnil na sprožilec in ustrelil. Trikrat, štirikrat. In potem še enkrat, zase. In zgodba je bila končana za oba.

Zato prijatelji poudarjajo, da se je treba v življenju pogovarjati, reševati težave in si poiskati pomoč, ko ne gre drugače. Tako bi se takšne zgodbe lahko končevale drugače.

 

Moril tudi zaradi vpliva testosterona?

Po besedah prijateljev naj bi pokojni Andrej, športnik od glave do peta, v zadnjem času začel uporabljati testosteron, zato jih skrbi, da je tudi do vplivalo na njegov katastrofalni izbruh jeze. Ali je res kaj na tem, bo pokazala obdukcija. 

 

Iz policijskega poročila: 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je na podlagi pravil za izvajanje nadzora v  policiji odredil strokovni nadzor dela na Policijski upravi Ljubljana, s poudarkom na odkrivanju in preiskovanju kriminalitete na področju družinskega nasilja in v povezavi z obravnavo okoliščin kaznivega dejanja, do katerega je prišlo 19. junija 2013 na Rodici. Po opravljenem nadzoru bo znanih tudi več informacij o ukrepanju policije v tem primeru.