Slovenija

Vlada ponuja Mariboru 66 milijonov evrov pomoči

STA / J.P.
20. 6. 2013, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela dodatne začasne ukrepe za Maribor s širšo okolico, ki se sooča z visoko brezposelnostjo.

Dolenjski list
Program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico

Ukrepi vsebujejo davčne olajšave, povračilo plačanih prispevkov delodajalcem, finančne spodbude in jamstva v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov.

Gre za območje, ki se iz Mestne občine Maribor širi na sosednje občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica in Selnica ob Dravi ter prek Pohorja in ob reki Dravi na Koroško do občin Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi. Med 156.665 prebivalci na tem območju je kar 11.419 brezposelnih. Stopnja registrirane brezposelnosti po zadnjih razpoložljivih podatkih za marec znaša 17,7 odstotka.

Za program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico je v obdobju 2013-2018 predvidenih 32 milijonov evrov, za spodbude za trajnostni razvoj podeželja v tem istem obdobju približno tri milijone evrov, za jamstva s subvencijo obrestne mere za investicijske kredite 2,2 milijona evrov, za spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov in/ali sofinanciranje nove tehnološke opreme v letih 2014 in 2015 pa štiri milijone evrov.

Skupna vrednost povračil plačanih prispevkov delodajalcev za socialno varnost ter davčnih olajšav za zaposlovanje in za investiranje je ocenjena na okoli 25 milijonov evrov.

S temi ukrepi se bodo po pričakovanjih vlade za tamkajšnje gospodarstvo ustvarili primerljivi pogoji, kot jih imajo podjetja v sosednjem Pomurju na podlagi posebnega pomurskega zakona.

Ministrstvom in vladnim službam je vlada naložila, naj upoštevajo območje Maribora s širšo okolico kot prednostno območje razvojnih politik. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa mora najpozneje do 15. septembra pripraviti program za spodbujanje konkurenčnosti tega območja v obdobju do leta 2018.