Slovenija

Tovšakove zopet ni bilo na sodišče

STA / S.R.
20. 6. 2013, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes z branjem listin iz kazenskega spisa nadaljevala obravnava zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak zaradi domnevnega oškodovanja Rimskih term na škodo EU.

Mediaspeed
Tovšakove zopet ni bilo na obravnavo.

Na sredini obravnavi je Tovšakova povedala, da se še ne bo zagovarjala, saj je zagovor začela pripravljati, vendar ga še ni dokončala. Tovšakova, ki danes ni bila na obravnavi, sicer očitke iz obtožbe zavrača in meni, da očitanega kaznivega dejanja ni storila.

Tožilec Stanislav Pintar Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

V torek je Tovšakova dobila izvedeniško mnenje psihiatrične stroke, iz katerega izhaja, da je kljub zdravstvenim težavam in terapiji, ki jo mora redno jemati, sposobna slediti glavnim obravnavam, vendar ji mora sodišče omogočiti več odmorov med obravnavo, da si lahko odpočije.

Obravnava se bo nadaljevala julija, ko bo sodišče začelo z zaslišanjem številnih prič. Pintar je že napovedal, da bo za priči povabil tudi nekdanjega direktorja gradbene operative v Vegradu Karla Bogatina in odgovornega nadzornika gradnje Rimskih term Marijana Volmajerja. Oba sta na predobravnavnem naroku krivo priznala. Bogatin je bil obsojen na 16 mesecev zapora, ki ga bo odslužil z 970 urami družbeno koristnega dela, Volmajer pa je bil kaznovan s šestimi meseci pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Za Pintarja je kot priča pomembna tudi nekdanja direktorica Rimskih term Marjana Novak, ki je ugotovila nepravilnosti in dala ovadbo.