Slovenija

Na svetu nas je 27 milijonov sužnjev

STA/M.J.
20. 6. 2013, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški State Department v svojem zadnjem poročilu o boju proti trgovini z ljudmi po svetu ocenjuje, da je kar 27 milijonov moških, žensk in otrok v suženjskem razmerju, pa naj si bodo to azijske sobarice v Katarju, otroci na bombažnih nasadih Uzbekistana ali Ukrajinke v bordelih zahodne Evrope.

Museums.org

State Department objavlja poročilo po nalogu kongresa in letos so ocenili 188 držav, ki so razporejene v tri stopnje. Na prvi stopnji, kjer je tudi Slovenija, so države, ki izpolnjujejo minimalne standarde boja proti trgovini z ljudmi. Na drugi stopnji so države, ki morajo izboljšati razmere, na zadnji, tretji stopnji pa so države, ki ne pokažejo niti dovolj volje, da bi se spopadle s težavo.

V tretjo stopnjo je State Department letos uvrstil tudi Rusijo in Kitajsko. Od lani jih je padlo v to kategorijo 27 držav, iz nje oziroma iz druge v prvo stopnjo pa je napredovalo 14 držav. Rusija in Kitajska sta se znašli v skupini držav, kot so Alžirija, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Kuvajt, Saudska Arabija, Sirija, Sudan, Uzbekistan in Zimbabve.

"Sodobno suženjstvo zadeva vsako državo na svetu. Tudi ZDA. Nobena država ne stori dovolj," je dejal ameriški državni sekretar ZDA John Kerry. Poudaril je, da poročilo pomaga, saj države po nizki oceni pokažejo več volje za boj proti trgovini z ljudmi. State Department pravi, da je ključna identifikacija žrtev, ki zelo peša, saj so od ocenjenih 27 milijonov sužnjev lani identificirali le 46.500.

Poročilo za Slovenijo pravi, da vlada v polnosti izpolnjuje minimalne standarde za boj proti trgovini z ljudmi. V obdobju, ki ga pokriva poročilo, to je v letu 2012, je vlada izboljšala pregon kriminalcev, vložila več obtožb in dosegla več obsodb, kot prej, navaja poročilo.

Poročilo tudi ugotavlja, da so se spolnim sužnjam z Balkana in iz nekdanje Sovjetske zveze sedaj pridružile še ženske iz Dominikanske republike. Sicer pa je Slovenija tranzitna država in država destinacije za spolne sužnje, v manjši meri pa tudi država vira. Poročilo vladi Slovenije med drugim priporoča, naj okrepi pregon kriminalcev, bolje izuri organe pregona, bolje identificira žrtve in jih seznani s pravicami ter zagotovi dovolj varnih objektov za pomoč.