Slovenija

Ljubosumje je močan emocionalni pritisk

STA / S.R.
19. 6. 2013, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Psiholog Peter Umek ob tragičnem dogodku v Rodici, ki naj bi bil posledica ljubosumja, pravi, da je ljubosumje najpogostejši vzrok za takšne dogodke na splošno, ne le pri nas.

Thinkstock

Direktor Psihiatrične klinike v Ljubljani Bojan Zalar pojasnjuje, da je ljubosumje lahko zelo močan emocionalni pritisk, pri čemer gre za biokemično dogajanje v telesu. V razmerju starejšega moškega in mlajše ženske, kakršen je bil današnji primer, ko je 57-letni moški ustrelil svojo 38-letno ženo, s katero sta bila v ločitvenem postopku, in si nato sodil še sam, gre po besedah Umka s Fakultete za varnostne vede v Ljubljani pogosto "za občutek užaljenosti moškega, ki ne more prenesti, da ga ženska zapusti ali da je s kom drugim".

Direktor Psihiatrične klinike v Ljubljani Bojan Zalar pa opozarja, da ljubosumje lahko vodi v nenadzorovano stanje. "Gre za čustvo, ki lahko generira tako tragično dejanje, kot se je zgodilo danes," je dejal za STA.

Umek je opozoril, da za zdaj ni znanega veliko o tem, kaj se je dogajalo med partnerjema in kakšna je bila dinamika njunega odnosa. Sicer pa se takšne stvari dogajajo povsod, tudi v na videz zelo urejenih družinah, je spomnil. "Gre za nasilje največkrat moškega ali pa za nadzor moškega nad žensko med štirimi stenami. Ženske pa tega ne sporočijo oziroma traja dolgo, preden sporočijo," pravi.

Po njegovih besedah tisti, ki se odloči za dejanje, kot se je zgodilo danes pri Domžalah, to stori ne glede na kraj in druge ljudi v okolici. "Če čustva prevladajo nad razumom, je človek osredotočen le na to, kaj bo storil sam. Koliko so prizadeti drugi, ga ne zanima in ne pride do njegove zavesti. Zavest je v tem primeru v nekem smislu zožena," pravi. "Išče priložnost za svoje dejanje, druge zadeve ga ne zanimajo," je pojasnil. Pri tem je spomnil na družinske tragedije, ko je storilec streljal vpričo lastnih otrok.

Otroci v vrtcu danes streljanja sicer niso videli, saj je večina spala, vendar pa so lahko preko vzgojiteljic posredno zaznali, da je nekaj narobe, je dejal Umek. Prepričan pa je, da so vzgojiteljice gotovo strokovno in ustrezno ukrepale.