Slovenija

V Sloveniji se zrak izboljšuje

STA/M.J.
19. 6. 2013, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Agencija za okolje je v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja in Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota predstavila ugotovitve o kakovosti zraka v Sloveniji in Pomurju.

Arso

Rezultati kažejo, da se je kakovost zraka v Sloveniji v zadnjih 60 letih bistveno izboljšala, izpusti pa so se v zadnjem desetletju drastično zmanjšali. Letošnje leto je na predlog Evropske komisije leto zraka, saj njegova kakovost v veliki meri vpliva na zdravje ljudi. Agencija za okolje zato nadaljuje predstavitve o stanju in vplivih onesnaženega zraka na zdravje po regijah z geslom Kakovost zraka in zdravje ljudi - skupni interes nas vseh. Danes je to storila v Murski Soboti.

Podatki kažejo, da so se izpusti onesnaževal v zrak v zadnjem desetletju drastično zmanjšali, za nadaljnje izboljšanje zraka pa je nujno spremljanje izpustov na ravni občin in izmenjava podatkov med državo in občinami.

Čeprav so izpusti onesnaževal v zrak pod dovoljenimi vrednostmi, kakovost zraka zaradi onesnaženosti z delci ostaja problem na območju celotne Slovenije. Pomembno vlogo pri onesnaženosti zraka imajo tudi podnebne spremembe, zato je sprejetje ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka in blaženje ter prilagajanje na podnebne spremembe pomembno, so še opozorili na predstavitvi.

Sicer so danes predstavili tudi ukrepe za izboljšanje zraka, finančne spodbude Eko sklada za naložbe v zmanjšanje izpustov v ozračje, celostne prometne strategije in praktične primere za izboljšanje kakovosti zraka, s čimer želijo spodbuditi uporabo kazalcev okolja za presojo in spremljanje izvajanja ukrepov.

Direktor mestne uprave občine Murska Sobota Bojan Petrijan je predstavil načrte občine za izboljšanje kakovosti zraka v letih 2014-16, za kar bi potrebovali okoli 30 milijonov evrov, pri čemer so v ospredju ogrevanje mesta, zmanjšanje prometa in povečanje zelenih površin.