Slovenija

Oblasti poudarjajo: Slovenski vrtci so ustrezno varovani

STA/M.J.
19. 6. 2013, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač je po obisku domžalskega vrtca, kjer se je zgodila tragedija, dejal, da je to velik šok za zaposlene in ravnateljico.

Dolenjski list

Po njegovih besedah se bodo s pristojnimi pogovorili o potrebnih ukrepih. Poudaril je še, da otroci dogodku niso bili priča in da so slovenski vrtci ustrezno varovani. Današnji dogodek v vrtcu Ostržek Rodica, kjer je moški ustrelil svojo ženo, nato pa si sodil še sam, je po Pertinačevih besedah pokazatelj, da se stvari, ki jih "gledamo po televiziji iz tujine, lahko dogajajo tudi pri nas in da bomo morali biti v prihodnje na ta vidik še posebej pozorni".

"Nikakor pa ne bi želeli, da bi kot posledica tega tragičnega dogodka med starši zavladala kakšna posebna panika ali pa strah glede varnosti njihovih otrok v slovenskih vrtcih. Zatrdim lahko, da so ti ustrezno varovani, seveda pa nobena stopnja pasivne varnosti ne more preprečiti takih dogodkov," je za STA dejal Pertinač. Po njegovih besedah ta dogodek po doslej zbranih podatkih razumejo kot "izoliran incident, ki ni neposredno povezan z vrtcem ali varstvom predšolskim otrok, temveč je šlo za druge razloge in motive, ki so pripeljali do tega tragičnega dejanja".

Kot poudarja državni sekretar, ki se je sestal z vodstvom vrtca, otroci dogodku niso bili priča, saj se je ta zgodil v času počitka in v gospodarskem delu vrtca, kjer otroci praviloma niso prisotni. Dobri dve uri po dogodku, do katerega je prišlo okoli 13. ure, pa so po njegovih informacijah vrtec zapustili tudi vsi otroci.

Dogodek kot tak ni vplival na sam psihičen položaj otrok, seveda pa ni mogoče izključiti vplivov, ki bodo lahko nastali pri pogovoru o tem doma ali pri poročanju o dogodku v medijih, je dejal državni sekretar.

Pertinač, ki dogodek obžaluje, je napovedal, da se bo v prihodnjih dneh sestal z vodstvom vrtca in drugimi pristojnimi, da se bodo dogovorili, kaj lahko naredijo. Kot je zagotovil, bodo na ministrstvu naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi ublažili negativne posledice tragičnega dogodka. Ob tem dodaja, da gre za prvi tak primer, tako da nimajo izkušenj ali vnaprej pripravljenih mehanizmov ukrepanja.

Kot še pojasnjuje Pertinač, bo po zagotovilih policije vrtec v četrtek lahko nemoteno obratoval. Več informacij o dogodku pa po njegovih besedah od policije pričakujejo po 17. uri, ko bo zaključen ogled kraja dogodka. S kraja so sicer že odpeljali obe trupli.