Slovenija

Varnost naših otrok se povečuje

STA/M.J.
19. 6. 2013, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rezultati dosedanjih opazovanj pripetosti v prometu kažejo, da se pripetost otrok med vožnjo iz leta v leto povečuje, in sicer za od pet do sedem odstotkov na leto.

Arnes

Tako je bila pripetost otrok v letu, ko je Agencija RS za varnost prometa začela s projektom Pasavček, 53,7-odstotna, v letu 2011 pa že več kot 91-odstotna. Na Agenciji RS za varnost prometa ob koncu šolskega leta, ko se tudi zaključuje letošnji projekt Pasavček, ugotavljajo, da se ženske bolj pogosto pripenjajo z varnostnim pasom kot moški, pripetost pa je najvišja na avtocestah. Najnižja je na ulicah v naselju, ker ljudje podcenjujejo možne posledice nesreč pri vožnjah na kratkih razdaljah in nižjih hitrostih. Prav tako se je pokazalo, da je pripetost nižja v podeželjskem okolju.

V letošnjem projektu Pasavček, katerega namen je spodbujanje uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov, je sicer po podatkih agencije sodelovalo 709 vrtčevskih skupin in šolskih oddelkov osnovnih šol, kar predstavlja več kot 15.000 otrok. V projektu je sodelovalo tudi 1500 učiteljev in vzgojiteljev iz 100 slovenskih občin.

V okviru projekta Pasavček: Red je vedno pas pripet so otroci od oktobra 2012 do maja 2013 z vzgojiteljicami in učitelji pripravili projektno delo na temo varne vožnje otrok v avtomobilih ter varnega sodelovanja v prometu. Ob koncu projekta so morale skupine in oddelki sestaviti tudi zaključno poročilo ter izvesti evalvacijo projekta. Na agenciji so tako prejeli 436 končnih poročil, sodelujoči otroci in učitelji pa so prejeli priznanja, potrdila in simbolične nagrade.