Slovenija

Bratuškova sama ruši vlado?

STA / S.R.
15. 6. 2013, 16.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najmočnejši koalicijski partnerji izsiljujejo SD in rušijo vlado s tem, da se ne držijo dogovorov, je po seji predsedstva dejal prvak SD Igor Lukšič.

Mediaspeed
Igor Lukšič (SD).

Pri tem ima, pravi, največjo odgovornost premierka Alenka Bratušek. Lukšič je še povedal, da podpora SD prvemu privatizacijskemu svežnju ni gotova, zelo pa SD vznemirja tudi prodaja Mercatorja. SD je zelo vznemirjena tudi zaradi tega, kar se dogaja "s spiski in govoricami glede obljub, kaj vse je na mizi za prodajo oziroma razprodajo", je po seji predsedstva povedal Lukšič. Danes so se vnovič pogovarjali o seznamu podjetij za prodajo, o načinu, kako je nastal in prišel na vlado ter kako "se ga poskuša po hitrem postopku sprejeti".

V SD so sicer že prej zavzeli stališče, da je ključna stabilnost v državi, a zdaj po Lukšičevih besedah dodajajo, da "ne za vsako ceno".

Sicer pa opozarja na odnose v koaliciji. Kot je pojasnil, so bili koalicijski partnerji dogovorjeni, da se bodo v ponedeljek vnovič sestali, a do "danes koalicijski vrh še ni bil sklican". "Vlada naj bi rebalans sprejemala v četrtek. Namesto, da bi se v ponedeljek pogovarjali o rebalansu proračuna in ga še dopolnili, bomo, kot zgleda, spet postavljeni pred dejstvo," je pojasnil predsednik SD.

To po njegovih besedah spreminja vsa razmerja v koaliciji, saj jim "tovrstna manipulacija oz. improvizacija najmanj, kar je, ni všeč". Zato svari, da bo moral tisti, "ki ruši vlado s tem, ko se ne drži dogovorov", prevzeti tudi posledice.

Na vprašanje, kdo ruši vlado, je odgovoril, da je mandat za vodenje vlade dobila premierka in je zato njena odgovornost največja. Takoj zatem navaja tiste, ki imajo največjo moč, v primeru proračuna torej finančni minister Uroš Čufer.

Vendar Lukšič tudi ob vprašanju, ali lahko SD tudi zagrozi z izstopom iz koalicije, zagotavlja, da bo SD delala v dobrobit Slovenije. K temu poziva tudi druge. Opozarja, da imajo koalicijsko vlado in ne tehnične, "kot se nekateri obnašajo", prav tako to "ne more biti vlada samo ene stranke ali treh ljudi, ki se dogovarjajo med sabo glede ukrepov".

Stabilnost je ključna, a ne za vsako ceno.

Lukšič je spomnil, da je SD pristal na začetek prodaje enega velikega podjetja. Mercator je v zaključni fazi za prodajo, podobno še eno podjetje in še NKBM, kar "je več, kot je SD pristala". Poleg tega v stranki "slišijo, da se že pripravljajo novi seznami podjetij za prodajo, kar je treba ustaviti".

Glede privatizacije ima koalicija izdelana stališča. "A s potezami, s katerimi SD postavljajo v kot, tudi glede drugih vprašanj, SD izgublja znotraj članstva in znotraj poslanske skupine benevolentnost do obvez," je poudaril.

Sicer pa je aktualen tudi predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je v javni razpravi. Lukšič je na novinarsko vprašanje o obdavčitvi cerkvenih nepremičnin izpostavil, da bo po mnenju SD v zakonu ne sme biti izvzet noben subjekt.

Seja predsedstva je bila sicer namenjena pripravam na kongres stranke, ki bo 6. julija v Medvodah. Z visokim soglasjem so pripravili statut in program SD, je povedal Lukšič. Zato je zadovoljen, da je stranka po enem letu njegovega vodenja konsolidirana.