Slovenija

Padla bo tudi cestninska postaja Tepanje

STA / S.R.
15. 6. 2013, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družba za avtoceste v RS (Dars) bo v ponedeljek postavila prometno zaporo na območju cestninske postaje Tepanje na štajerski avtocesti, saj bo izvajalec CGP iz Novega mesta začel z rušitvenimi in s preureditvenimi deli.

Radio Aktual
Padla bo tudi cestninska postaja Tepanje.

Dela bodo predvidoma končana do konca meseca, med prometnimi konicami pa lahko prihaja do zastojev, so danes sporočili iz Darsa. Predvidoma do konca tega meseca bo promet prek cestninske postaje Tepanje potekal po eni vinjetni stezi tako v smeri Ljubljane kakor tudi Maribora, medtem ko bosta za tovorna oz. nevinjetna vozila vzpostavljeni po dve stezi v vsako smer. Hitra steza za avtomatsko brezgotovinsko cestninjenje (ABC) v smeri Maribora v času prometne zapore začasno ne bo delovala.

Začasne prometne ureditve bodo ustrezno označene. Na Darsu pa med prometnimi konicami na območju cestninske postaje Tepanje pričakujejo zgostitve predvsem tovornega prometa.

V okviru rušitve in preureditve čelne cestninske postaje Tepanje bo izvajalec del odstranil sredinska cestninska otoka, kar bo omogočilo vzpostavitev prostega prometnega toka vinjetnih vozil za prevozno hitrost 60 kilometrov na uro. Izvedbena dela med drugim obsegajo še rušenje obstoječe nadstrešnice, gradbena in asfalterska dela na vinjetnih stezah, preureditve električnih inštalacij, dobavo in postavitev prometne opreme.

Po preureditvi cestninske postaje Tepanje na odseku štajerske avtoceste Slovenske Konjice-Dramlje bo promet v smeri Maribora in Ljubljane potekal po dveh vinjetnih stezah z omejitvijo hitrosti 60 kilometrov na uro in treh stezah (od tega eni hitri stezi ABC) za tovorna oz. nevinjetna vozila.

Lani jeseni so preuredili tri čelne cestninske postaje, in sicer Log in Videž na primorski avtocesti ter Torovo na gorenjski. Aprila letos pa še cestninski postaji Dob na dolenjski ter Kompolje na štajerski avtocesti. Tepanje bo tako šesta čelna cestninska postaja, prek katere bo po odstranitvi otokov omogočen prosti prometni tok vinjetnih vozil za prevozno hitrost 60 kilometrov na uro, so pojasnili v Darsu.

Po podatkih o štetju prometa za leto 2011 gre za prometno najbolj obremenjene čelne cestninske postaje. Na Logu je povprečni promet znašal nekaj več kot 59.000 vozil na dan, na Torovem in Kompolju približno 40.000 vozil, na Tepanjah približno 30.000, na Dobu skoraj 26.000 ter na Videžu nekaj manj kot 19.000. Toliko je znašal povprečni dnevni promet tudi na čelni cestninski postaji Pesnica, katere preureditev je za zdaj predvidena za septembra letos, so napovedali na Darsu.