Slovenija

Na Paradi ponosa tudi predsednik Pahor

STA / S.R.
15. 6. 2013, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Udeleženci Parade ponosa so po povorki po ljubljanskih ulicah z glasbo in mavričnimi zastavami napolnili Kongresni trg, kjer bo zaključni program s koncertom.

Ljubljana pride

Poleg organizatorjev bosta zbrane nagovorila ministrica Anja Kopač Mrak in ljubljanski župan Zoran Janković, na Kongresnem trgu pa se jim je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor. Parado ponosa, ki letos poteka pod geslom Svoboda in solidarnost sta istospolni par, so začeli v Metelkova mestu, nato pa je več sto udeležencev v spremstvu glasbe in opremljenih z zastavami, piščalkami ter transparenti krenilo na povorko po Masarykovi in Slovenski cesti do Kongresnega trga. S stolpa na Ljubljanskem gradu so razvili mavrično zastavo.

Z letošnjim geslom Parade ponosa, ki izraža zahteve po enakosti med istospolno usmerjenimi in vsemi ostalimi marginalnimi skupinami, želijo organizatorji poudariti, da sta prizadevanje za emancipacijo posameznih družbenih manjšin in prizadevanje za večjo ekonomsko enakost neločljivo povezana.

Današnja parada je sklepni del prireditve Ljubljana pride 2013, v okviru katere so se skozi teden zvrstile številne kulturne, športne in izobraževalne aktivnosti v Mariboru in Ljubljani.

Udeležbo na današnji paradi je napovedal tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Podporo Paradi ponosa pa so poleg številnih društev, gibanj in drugih organizacij izrazile tudi nekatere stranke oz. podmladki.