Slovenija

Sedem kandidatov je našlo zaposlitev

S.R.
14. 6. 2013, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Projekt Itak Job dokazuje, da danes na trgu dela uspejo tisti iskalci zaposlitve, ki si upajo in ki imajo jasne cilje

Osebni arhiv, Facebook
V okviru projekta Itak Job je sedem mladih ljudi našlo zaposlitev.

V zadnjem obdobju so se na trgu dela zgodile pomembne spremembe tako glede pričakovanj delodajalcev kot oblik zaposlitev in deli, ki so na voljo, drugačne kot nekoč pa so tudi potrebe po znanjih in lastnostih, ki jih kandidati pri iskanju zaposlitve potrebujejo. Danes dobijo delo tisti kandidati, ki so nadarjeni, fleksibilni, pogumni in ki imajo jasno oblikovane cilje.

Vse to še toliko bolj velja za mlade iskalce zaposlitve, ki se doslej niso strukturirano in načrtovano ukvarjali s kariero, prav tako pa niso imeli stika s potencialnimi delodajalci. K izboljšanju teh veščin je mlade usmerjal projekt Itak Job, v okviru katerega je prek 1300 mladih iz vse Slovenije prejelo napotke, znanje in dodatne veščine za iskanje zaposlitve. Ob tem je projekt kar 50 mladih prek individualnega programa mentorstva še dodatno spodbudil, da si bodo upali ambiciozno zastaviti in dosegati cilje. In najpomembneje: sedem kandidatov je ravno s pomočjo projekta Itak Job našlo zaposlitev.

Položaj mladih na trgu dela ni spodbuden, zato mladi iskalci zaposlitve potrebujejo pomoč

Podatki Zavoda RS za zaposlovanje kažejo, da se v zadnjih petih letih položaj mladih na trgu dela slabša. Slovenija je celo v samem vrhu evropskih držav, kjer je delež brezposelnih mladih v zadnjih letih strmo narasel. Gospodarska situacija Slovenije je že vse od leta 2008 izjemno neugodna in vpliva tudi na zaposlovanje mladih (starih od 15 do 29 let), ki na trg dela najpogosteje vstopajo brez vsakršnih delovnih izkušenj in dokaj pozno v primerjavi z mednarodnim okoljem. Podatki Zavoda RS za zaposlovanje (v nadaljevanju ZRSZ) kažejo, da se je zaposlenost mladih med leti 2008 in 2013 zmanjšala za 57 odstotkov. Maja letos so na ZRSZ tako zabeležili kar 27.645 brezposelnih mladih, kar v celotni strukturi registrirane brezposelnosti predstavlja slabo četrtino vseh brezposelnih (24 %).

Projekt Itak Job, ki je nastal v sodelovanju Telekoma Slovenije in zaposlitvenega portala MojeDelo.com, je mladim po vsej Sloveniji pomagal, da se soočijo s trenutnimi razmerami na trgu dela, pridobijo znanja in veščine, potrebne za uspešno iskanje zaposlitve, ter se opremijo z orodji, ki jim pri tem lahko pomagajo. Več kot 1300 mladih se je udeležilo šestih kariernih predavanj, ki so potekala v Mariboru, Ljubljani (dve predavanji), Novem mestu, Portorožu in Kranju, petdesetim kandidatom, ki so najbolj prepričali komisijo, pa so pri iskanju zaposlitve pomagali mentorji. Za mlade iskalce zaposlitve so pripravili tudi brezplačni priročnik iskanja zaposlitve ter mnoge uporabne dokumente in nasvete, ki so mladim na voljo na spletni strani job.itak.si.

»Prepričani smo, da smo v okviru projekta Itak Job uspešno zaznali izzive, s katerimi se na trgu dela soočajo mladi iskalci. Odziv na karierna predavanja je bil izredno pozitiven, interes za mentorstvo pa je presegel naša pričakovanja. Zadovoljni smo, da smo vsaj del mladih pripravili na to, da bodo svoje karierne cilje lažje uresničili. Ponosni smo na vsakega Itakovca, ki v teh časih najde zaposlitev ali stopi na samostojno podjetniško pot,« pravi Niko Kušar, vodja Službe za tržno komuniciranje v Telekomu Slovenije.

Do dela z aktivnim iskanje zaposlitve oziroma z uresničitvijo podjetniške ideje

»V projektu Itak Job smo imeli izjemno priložnost, da med mladimi razširimo znanja o sodobnih načinih iskanja zaposlitve in jim pomagamo razbiti negativno mitologijo, ki vlada na trgu dela, da uspejo samo nesposobneži z zvezami. Uspešni iskalci dela so danes tisti, ki sami odkrivajo zase primerne delodajalce in ki jim glede na svoje sposobnosti ponudijo tisto, kar delodajalci potrebujejo. Ne ustrašijo se ovir in najdejo pot do uspeha. Nekaj udeležencev projekta je to s svojim zgledom že dokazalo. Tako so trije kandidati uspešno prepričali delodajalce in dobili zaposlitev, štirje pa so zbrali pogum in se odločili za samostojno podjetniško pot,« je o projektu Itak Job povedal Gorazd Prah, karierni svetovalec partnerja projekta MojeDelo.com. 

Prvi, ki je dokazal, da se lahko najdeš zaposlitev, če le imaš jasne cilje in si upaš, je Marko Kure, izkušen računovodja s prodajno žilico in željo po napredovanju. Veseli ga delo, v okviru katerega lahko združuje znanje računovodstva in prodajne sposobnosti, s pomočjo Itak Joba pa je to znanje dobro izkoristil. Danes namreč poleg redne zaposlitve v računovodskem servisu prek popoldanskega s.p.-ja opravlja tudi delo tržnika za Kuponko.si. Mladim iskalcem zaposlitve svetuje predvsem veliko vztrajnosti in dobro razumevanje sebe oz. svojih sposobnosti. Priporoča jim tudi pravo mero poguma in samozavesten nastop na razgovorih pri potencialnih delodajalcih.

Uspešni iskalci dela so danes tisti, ki sami odkrivajo zase primerne delodajalce in ki jim glede na svoje sposobnosti ponudijo tisto, kar delodajalci potrebujejo.

Sanja Lukič se je udeležila Itak Job predavanja v Kranju. S pomočjo novih znanj je kmalu po njem dobila prve priložnosti za zaposlitvene razgovore. Dva tedna po zaključku individualnega mentorstva sta se ji za zaposlitev ponudili dve priložnosti in odločila se je, da sprejme ponudbo za delo v računovodstvu v podjetju Mimovrste.com. Največja dodana vrednost projekta je po njenem mnenju ta, da je navkljub recesiji in veliki brezposelnosti mladim pomagal razumeti trenutno stanje na trgu dela ter jih pri iskanju zaposlitve pozitivno motiviral in opremil z ogromno koristnimi nasveti. »Meni je Itak Job spremenil življenje,« pravi Sanja.

Karmen Birsa je skozi pogovor s svetovalcem na osebnem svetovanju odkrila, da delo v računovodstvu ni tisto, kar zares išče. Turizem, nove ideje in delo z ljudmi so stvari, ki jo navdušujejo, zato je s pomočjo Itak Joba razvila svoj poslovni model in prvo testno storitev, ki jo kot samostojna podjetnica že trži svojim strankam. V podjetniški ideji je povezala svoje izkušnje iz turističnega vodenja in poznavanje skritih kotičkov Slovenije ter izkoristila svoje poznavanje gostinskih in turističnih ponudnikov. Vsem turistom, željnih nepozabnih doživetij, sedaj ponuja prav posebne enodnevne izlete. »Pot bo trnova, vendar če vztrajaš in vsak dan verjameš v to, kar počneš, nekega dne dosežeš cilj, ko tvoje sanje postanejo resničnost. Zato uresničujte svoje sanje in svoje želje,« mladim iskalcem zaposlitve sporoča Karmen ter dodaja: »Itak Job je nam mladim pokazal možnost, da se da uspeti, če slediš svojim pravim željam in jasnim kariernim ciljem.«

Osebni arhiv, Facebook
Sanja Lukič.
Osebni arhiv, Facebook
Karmen Birsa.
Osebni arhiv, Facebook
Marko Kure.

Itak Job se nadaljuje in bo v drugi fazi do jeseni ponudil mladim okoli 20 priložnosti za Itak dela in pridobivanje izkušenj, ki so na trgu dela prihodnosti najbolj pomembne. Ponudbo Itak del lahko spremljate na: http://job.itak.si.