Celjski kriminalisti so v četrtek zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravili več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Celje, Ljubljana in Murska Sobota.

Pri tem so dvema osebama odvzeli prostost, in sicer 45-letnemu moškemu, stanujočemu na območju Velenja, in 45-letnemu moškemu z območja Ljubljane. Poleg Rotnika so po poročanju medijev pridržali Bogdana Pušnika, delnega lastnika družbe MP Naložbe.

Na celjski policijski upravi so danes potrdili, da so 45-letnega moškega z območja Ljubljane na prostost izpustili že v četrtek, danes pa so pridržanje odpravili še 45-letnemu moškemu z območja Velenja. Ob tem so zagotovili, da kriminalisti zdaj nadaljujejo z zbiranjem obvestil in pregledom zasežene dokumentacije.

Preiskave so potekale zaradi sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Teša, med njimi tudi na projektu izgradnje Teša 6. Gre za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so sicer junija lani skupaj s kriminalisti policijskih uprav Celje in Novo mesto na območju ljubljanske in celjske policijske uprave opravljali hišne preiskave v povezavi z gradnjo Teša 6.

Takrat so iskali predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so takrat že obiskali Rotnika, ki so ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom.

Kriminalisti so takrat zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme za Teš 6. Rotnik je takrat zatrdil, da pri projektu Teš 6, dokler ga je vodila njegova ekipa, ni bilo nobenih nepravilnostih.

Preiskava je takrat potekala tudi na domu pri nekdanjemu vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma.

Takrat so s policije sporočili, da sumijo, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Odgovorna oseba naročnika je po navedbah policije od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter v sredini leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

Rotnika je na položaju zamenjal Simon Tot, ki pa je 17. januarja letos odstopil s položaja, nadzorni svet Teša pa je za v.d. takrat imenoval Franca Rosca. Nadzorniki Teša so nato 10. aprila med štirimi kandidati za položaj prvega moža termoelektrarne izbrali Petra Dermola.