Slovenija

Obtožni predlog v zadevi Patria eno grozljivo, nebulozno pisanje

STA / S.R.
14. 6. 2013, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obtožni predlog in obsodba v zadevi Patria sta nekakovostna ter temeljita na tem, da tako tožilstvo kot sodišče ne poznata lastnega prava, je na javni tribuni Zbora za republiko dejal profesor prava Ivan Bele.

Slovenska vojska.si

Po besedah nekdanjega odvetnika Draga Demšarja pa je obtožni predlog "eno grozljivo, nebulozno pisanje". Na današnji javni tribuni v organizaciji Zbora za republiko je beseda namreč tekla o kazenskopravnih in ustavnopravnih vidikih primera Patria. Nekdanji predsednik vlade in predsednik Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič so bili v tej zadevi zaradi obtožb o sprejemanju ali dajanju obljube za nezakonito posredovanje v poslu z osemkolesniki obsojeni, vsem trem je izrečena zaporna kazen, vendar sodba še ni pravnomočna.

Veliko vprašanj se pojavlja glede dokazov v tej zadevi, zato je pravosodni minister v prvi Janševi vladi in pravni strokovnjak Lovro Šturm poudaril, da mora biti v takih procesih stopnja določenosti najvišja in najbolj varovana. Znižanje stopnje določenosti pa po njegovem pomeni tudi znižanje pravnih standardov. Elementi kaznivega dejanja, kot so kraj in čas, morajo biti po Šturmovih besedah dovolj jasni zato, da se obtoženim omogoči dovolj učinkovito obrambo.

Tudi Demšar je menil, da mora biti v kazenskem pravu izrecno izražena volja, torej se mora nekdo izraziti, da sprejema obljubo. V izreku obtožbe pa ni zapisano, kako naj bi Janša to obljubo sprejel, je dejal. Prav tako je Bele opozoril, da ni dovolj, da nekdo sprejeme obljubo nagrade, ampak se mora natančno vedeti, da se jo je sprejelo s pogojem, da bo ta oseba opravila določeno dejanje. "Če tega ne vemo, je ta obljuba nagrade samo obljuba donacije," je ocenil in dodal, da v svetu s takimi sodbami ne moremo nastopati.

V kazenskem pravu izrecno izražena volja, torej se mora nekdo izraziti, da sprejema obljubo.

Sicer pa Bele ni prepričan, "da so Finci stvari prišli do dna", saj sicer ne bi bili zadnji, ki so vložili obtožbo. Šturm ju je dopolnil, da nobena od prič, zaslišanih pa jih je bilo kar nekaj, ni podala obremenilne izjave zoper nikogar. Zato sam na višjih stopnjah pravne presoje pričakuje oprostilno sodbo.

Demšar se je obregnil tudi ob strukturo teksta, ki da je spisan nepregledno in praktično brez odstavkov. Pokazal je tri strani izreka obtožnega predloga, ki se nanaša na Janšo in Jožeta Zagožna. Kot je opozoril, med zapisanim ni ene pike, ampak gre za eno samo poved. "Obupno se je prebiti skozi to," je opozoril Demšar, ki je prepričan, da o razprav o tem vprašanju še veliko. Vsi trije so tudi opozorili, da je sodišče v sodbi popolnoma sledilo obtožnemu predlogu tožilstva.

Na novinarsko vprašanje, ali so za vrednostne sodbe dovolj seznanjeni z zadevo, je Šturm odgovoril pritrdilno. Spis je sicer dolg skoraj 22.000 strani, po Šturmovih besedah pa to pomeni, da je v spisu "ogromno balasta".

Šturm je danes sicer opozoril še na na en vidik zgodbe. Ljudje se s sodbo intenzivno ukvarjajo že več kot teden dni, je dejal. Vladajoča koalicija pa je v tem času potihoma sprejela nekatere ukrepe - denimo osnutek zakona o nepremičninah ali "na cesto postavila tuje nadzornike v državnih bankah", o katerih bi se morali ravno tako na glas pogovarjati, kot se o zadevi Patria, je še menil Šturm.