Slovenija

Danes še zadnjič v osnovnošolskih klopeh

STA/M.J.
14. 6. 2013, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Učenci devetih razredov bodo danes še zadnjič sedli v osnovnošolske klopi. Pouka ne bodo imeli, saj so ocene že zaključene, bodo pa danes prejeli spričevala in šolska priznanja. Večino popoldne in zvečer čaka tudi valeta.

Thinkstock

Ker je bil splošni učni uspeh že pred leti ukinjen, v spričevalih ne bo pisalo, s kakšnim uspehom so izdelali razred, pač pa bodo v njem navedene le ocene, ki so jih dosegli pri posameznih predmetih.

Tisti, ki so bili pri kakšnem od predmetov ocenjeni negativno, se danes še ne bodo mogli brezskrbno predati počitnicam, saj jih čakajo še popravni izpiti. Ti bodo v prvem roku potekali od ponedeljka do 1. julija, tiste, ki v prvem roku ne bodo uspešni, pa čaka še drugi rok. Ta bo od 19. do 30. avgusta.

Osnovnošolci, ki nimajo popravnih izpitov in nadaljujejo šolanje, bodo morali srednjim šolam, na katere so se vpisali, posredovati podatke o izpolnjevanju vpisnih pogojev - rok za to je od srede, 19. junija, do petka, 21. junija. Na šolah, na katerih ni omejitev, bodo po predložitvi dokazil tudi vpisani, na šolah, na katerih omejitve so, pa bo izveden izbirni postopek.

Tisti, ki bodo izbrani v prvem krogu, bodo do 21. junija tudi vpisani, ostali pa bodo seznanjeni s še prostimi vpisnimi mesti. O sprejemu na eno izmed naštetih srednjih šol bodo obveščeni 28. junija do 10. ure. Če bodo razvrščeni na šolo, na kateri so oddali prijavnico, se bodo tam tudi vpisali. Če pa bodo razvrščeni na drugo šolo, bodo svojo prijavnico in dokumente dvignili ter jih do 28. junija do 14. ure odnesli na srednjo šolo, na katero bodo razvrščeni, in se tam tudi vpisali.

Za okoli 17.640 devetošolcev je sicer na srednjih šolah na voljo 22.759 vpisnih mest, pri čemer je vpis letos omejilo 25 srednjih šol.