400 ročno popisanih strani so danes predstavili javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rosebnergovi dnevniki so izginili po sodnem procesu v Nürnbergu, v katerem so služili kot dokazno gradivo.

Po navedbah Washingtonskega muzeja spomina na holokavst je Rosenberg tekste napisal med letoma 1936 in 1944. Zgodovinarji pričakujejo, da bodo dnevniki ponudili nove vpoglede v srečanja Hitlerja in Rosenberga, pa tudi v odnose med drugimi pomembnimi osebnostmi tretjega rajha. Dnevniki naj bi osvetlili tudi proces kovanja načrtov za iztrebljanje evropskih Judov.

Baltski Nemec Rosenberg je bil rojen leta 1893 v današnjem Talinu v Estoniji. Leta 1918 je prišel v München, kjer se je spoznal s Hitlerjem. Sodil je v notranji vodilni krog nacistične stranke in je bil minister za "zasedena vzhodna ozemlja". Osebno je tudi ukazal sistematično plenjenje umetnin v lasti Judov.

Na procesu v Nürnbergu so mu očitali, da je bil "vodja Hitlerjevega svetovnega nazora". Kot Hitlerjev ideolog je bil obsojen na smrt in leta 1946 usmrčen.