Slovenija

Vlada se je odločila pomagati zagorski Svei

STA/M.J.
13. 6. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je potrdila državno pomoč za Sveo, je potrdil gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Svea

Banke morajo konvertirati šest milijonov evrov kreditov v lastniški delež, država pa bo dala 3,6 milijona evrov poroštva za likvidnostno posojilo. Določene zaveze mora izpeljati tudi Svea, če ne, sledi stečaj. Kot je po seji vlade pojasnil Stepišnik, se mora Svea zavezati, da tri leta ne bo izplačevala dividend in bo imela zmerno maso plač, torej "ne bo pretiravala". Hkrati se mora občina Zagorje za tri leta odpovedati nadomestilu za stavbna zemljišča, ob čemer minister pojasnjuje, da ne ve, kako bodo to urejali v primeru novega davka.

Občina mora tudi pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev, ki da jih je zdaj 180. Stepišnik je omenil možnost prestrukturiranja, kar morajo izpeljati v treh mesecih. Po prestrukturiranju naj bi v Svei ostalo 130 zaposlenih.

Minister je poudaril, da Svea ima potencial in strokovne kadre, je pa po njegovih besedah težava, da so gradbeništvo, stanovanjska in pohištvena industrija v krizi. Kot je še dejal, bo potrebnega malo več napora za izvozno dejavnost Svee, saj da ta izvaža 20 odstotkov, medtem ko je 70 odstotkov prodala doma. Če Svea teh zavez s programom ne izpelje, pa je to po Stepišnikovih zagotovilih zadnje, kar država za njih lahko naredi in bo sledil stečaj.