Slovenija

Lastnik Dinersa mora vrniti 'skanalizirane' milijone

STA / S.R.
11. 6. 2013, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Deležniki in upniki Diners Cluba (DC) Slovenija so lastniku podjetja Tomažu Lovšetu dali do srede čas, da se priključi reševanju družbe.

Mediaspeed
Tomaž Lovše mora vrniti 'skanalizirane' milijone.

Lovše mora do srede na račun DC Slovenije od 22 milijonov evrov, ki jih je "skanaliziral" iz podjetja, vrniti več milijonov evrov. Po tem roku bodo sami poplačali trgovce, od Lovšeta pa terjali ves denar. Kot je STA izvedela blizu virov deležnikov, je omenjeni znesek - za koliko točno gre, niso razkrili - prispevek obstoječega lastnika pri reševanju podjetja. Lovše po tem sicer ne bi imel več deleža v DC Slovenija, zato gre za neke vrste odkup podjetja, katerega kartično poslovanje je z odločbo Banke Slovenije zablokirano od sredine maja.

Trgovci, ki jim DC Slovenija dolguje 22 milijonov evrov, kolikor je Lovše porabil iz računov DC Slovenija za svoje druge posle, bodo poplačani v vsakem primeru, saj le ti lahko zagotovijo nadaljevanje poslovanja s karticami, pravijo viri.

Prav zato je za reševanje DC Slovenija zelo zainteresiran tudi lastnik licenc Diners Club International, družba Discover Financial, ki jim nedavni dogodki v Sloveniji zelo kvarijo ugled.

Iz DC Slovenija pa so sicer pred dnevi sporočili, da dokončno rešitev in ponovno uporabo njihovih kartic po optimističnem scenariju pričakujejo v nekaj tednih. Menijo, da je prodaja ena od najbolj verjetnih alternativ za rešitev nastalega položaja, pri čemer navajajo, da je potencialnih kupcev več in da so vsi iz vrst tujih bank.

Kot najbolj verjetni kupce DC Slovenija se "po obeh scenarijih" omenja Erste bank, ki je prek Erste Card Cluba lastnica Diners Cluba Hrvatska. Ta je sicer nastal po tem, ko so deleže Erste v Diners Clubu Adria prodali Lovše ter hrvaška poslovneža Žarko Kraljević in Marijan Hanžeković. Kraljevič je imel v omenjeni družbi 38 odstotkov, Hanžeković in Lovše pa po 20 odstotkov.