Slovenija

Krajani odločno proti odprtju diskoteke Lipa

STA/M.J.
11. 6. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na občini Medvode so v ponedeljek prejeli odklonilo stališče krajevne skupnosti Zgornje Pirniče do podaljšanja obratovalnega časa gostinskega lokala Lipa, je za STA povedala vodja občinske uprave Vanja Debeljak.

Interpol

Krajevna skupnost ne nasprotuje obratovanju lokala v dnevnem času, odločno pa nasprotuje njegovemu obratovanju v nočnem času po 22. uri. Po besedah Debeljakove so v petek prejeli tudi novo vlogo družbe Viro-Tim za podaljšanje obratovalnega časa lokala Lipa z do 22. ure na do 5. ure. Prejšnjo vlogo je občina zavrnila iz formalnih razlogov, na kar se je stranka pritožila, hkrati pa vložila novo vlogo. Kot je pojasnila Debeljakova, se je zapletlo pri poimenovanju lokala.

Pooblaščenka družbe Viro-Tim Milena Zavašnik namreč v prejšnji vlogi ni bila dosledna pri poimenovanju lokala. Uporabljala je tudi ime nočni bar, ki pa ga zakonodaja ne pozna, saj pozna le ime bar. Po besedah Debeljakove Zavašnikova v novi vlogi uporablja ime diskoteka.

Občina je dolžna o vlogi odločiti v 30 koledarskih dneh. V tem času mora občina poleg stališča krajevne skupnosti pidobiti tudi stališči policije in okoliških prebivalcev. Našteta stališča za občino niso obvezujoča, so pa po besedah Debeljakove "važni faktorji".


Kot je dejala Debeljakova, bo medvoška občina verjetno sklicala tudi ustno obravnavo, ki jo predvideva zakon o upravnem postopku, nanjo pa bo povabila vse zainteresirane stranke. Zaenkrat datum obravnave še ni znan, pri čemer Debeljakova napoveduje, da s sklicem ne bodo "zelo hiteli".

Na občini pričakujejo, da se bo predvidoma prihodnji teden sestal zbor krajanov Zgornjih Pirnič. Debeljakova je tudi potožila, da obstoječa zakonodaja ni dovolj natančna pri reševanju primerov, kot je medijsko odmevna zgodba o lokalu Lipa. "Če naletimo na tako inovativne in agresivne ljudi, je vsa njihova dejanja težko stlačiti v aktualno zakonodajo," je dejala.

Po njenih besedah gre v primeru lokala Lipa "za kolobocijo, ki se je zgleda ne bomo rešili".

Omenjena pooblaščenka družbe Viro-Tim Milena Zavašnik je mati Roberta Zavašnika, ki se že štiri leta skriva pred roko pravice, saj je bil obsojen zaradi odgovornosti za tragedijo, ki se je zgodila 23. decembra 2005. Pred Lipo se je tega dne malo pred 22. uro zbrala množica ljudi in prišlo je do prerivanja.

Pri tem so 15-letnica in 17-letnici padle, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni kasneje v ljubljanskem kliničnem centru. Zavašnika je sodišče obsodilo na pet let zapora. Pred štirimi leti bi se moral zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga še niso izsledili. Izvršitev Zavašnikove zaporne kazni zastara maja 2014.