Slovenija

Neurja so se znesla nad deli Štajerske, Gorenjske in Ljubljane z okolico

STA/M.J.
8. 6. 2013, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Popoldne so se v več delih države razbesnela neurja z dežjem in točo, ki so se po podatkih Centra za obveščanje RS (Cors) divjala zlasti na nekaterih območjih Štajerske, Gorenjske ter okolice Ljubljane. Prav tako še vedno velja opozorilo, da lahko ob lokalnih intenzivnih nalivih pride do hitrih porastov manjših vodotokov in hudournikov.

Reuters

Neurje z močnim dežjem in točo je zajelo Vitanje, hudournik pa je poplavil šest stanovanjskih hiš v Antonovi ulici. Gasilci PGD Vitanje so črpali vodo iz kleti stanovanjskih hiš, nudili pomoč občanom pri čiščenju in z vodo sprali ulice in lokalne ceste, na katere je naneslo zemljo in pesek. Zaradi nanosa zemljine v Paki je zaprta cesta Vitanje - Gornji Dolič. V kraju Breznu so prostovoljni gasilci iz reke Hudinje s pomočjo delovnega stroja odstranili večje drevo.

Meteorna in hudourna voda sta zalili kleti dveh stanovanjskih hiš tudi v Socki v občini Vojnik. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so pri treh hišah zaradi narasle reke Hudinje preventivno namestili poplavne vreče in iz dveh stanovanjskih hiš izčrpali vodo. Gasilci PGD Nova cerkev pa so prav tako v občini Vojnik z delovnim strojem očistili veje, ki jih je reka Hudinja naplavila pod mostom v Novi cerkvi.

V okolici Ljubljane je največ posledic povzročil močan veter. Ta je podrl drevo v naselju Kamenica v občini Dolsko, ki so ga prostovoljni gasilci nato odstranili s cestišča. Na Slovenski cesti v občini Mengeš pa je veter podrl zaščitno ograjo gradbišča in reklamni pano. Gasilci PGD Mengeš so zavarovali cestišče ter odstranili podrto ograjo.

Uprava za zaščito in reševanje na svojem spletnem portalu poroča tudi močnem nalivu v Kromberku na Goriškem. Zaradi dežja je v Iztokovi ulici obstajala nevarnost, da meteorna voda zalije stanovanjski objekt in sproži plaz. Posredovali so gasilci novogoriški poklicni in prostovoljni gasilci, ki so odprli jaške za odtok vode in preprečili, da bi voda zamakala hišo. Stanje pri objektu so si ogledale tudi pristojne občinske službe.

Že dopoldne je Agencija RS za okolje izdala opozorilo, da lahko danes do noči še nastanejo posamezne močnejše nevihte z možnostjo krajevnih nalivov in sunkov vetra, izključen pa ni niti pojav toče. V Centru za obveščanje RS (Cors) pa so v izrednem biltenu opozorili, da lahko danes popoldne in zvečer ob lokalnih intenzivnih nalivih po državi pride do hitrih porastov manjših vodotokov in hudournikov.

Do večera se bodo sicer po napovedih Agencije RS za okolje še pojavljale plohe in nevihte, v nedeljo pa bo povečini sončno. Več oblačnosti bo v hribovitih krajih zahodne Slovenije, kjer bodo predvsem popoldne tudi krajevne padavine.