Slovenija

Nad glavami je visel 30-kilogramski del balkona

Gabrijel Toplak
28. 5. 2013, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj začeto sanacijo objekta je odredil gradbeni inšpektor, gradbene posege v stene pisarn, v katerih je veliko vlage, pa načrtujejo konec julija in v začetku avgusta.

Mesto gledališče Ptuj
Odlomljen del balkona bi lahko imel katastrofalne posledice.

Po celotni obnovi stavbe Mestnega gledališča Ptuj v letu 2007, ko naj bi bili kritiki gradnje precej glasni, se je letos marca zgodilo nekaj, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice.

Nevarno se je nagnil del balkona, nastal je razmik med elementoma. Peter Srpčič, direktor ptujskega gledališča, poudarja, da se je za nujno obnovo med drugim odločil tudi gradbeni inšpektor, ki je po njihovi večkratni urgenci zahteval ta poseg. »Sanacija, ki smo jo pričeli danes (včeraj, op. p.), bo zaključena do 16. junija, ko je tudi postavljen rok gradbenega inšpektorja. Konec julija in v začetku avgusta, ko imajo ptujski gledališčniki dopust, pa bo po dogovoru z izvajalci in lastnikom izveden še poseg sanacije vlage v stenah pisarn, ki je posledica odpadanja ometa,« je pojasnil Srpčič.

Prenova dela stavbe bo opravljena na podlagi pred kratkim izdelane strokovne analize inštituta v Mariboru, ki je pregledal statiko in podal smernice, kako se je treba lotiti prenove. Ugotovili so, da jo je treba izvesti v portalnem delu z balkonom in hkrati popraviti stopnišča oziroma steklene podije v gledališču. Rezultati analize so tudi pokazali, da je zadeva resnično nevarna, če nad glavami visi 30-kilogramski kos betona, čeprav naj ne bi bilo nevarnosti, da bi se objekt pričel rušiti, saj je grajen z armirano betonsko strukturo.

Celotna sanacija naj bi stala približno 150 tisoč evrov, popravilo stopnišča pa naj bi lastnika in tudi investitorja, podjetje Hypo Leasing, stalo približno 16 tisoč evrov. Sicer pa gledališčniki s popravilom omenjenih zadev, ki so zares nujne, ne bodo povsem zadovoljni, saj želijo, kot pravijo, da gledališče dobi takšno podobo, kot si jo zasluži. Objekt Mestnega gledališča Ptuj je po njihovem mnenju nedokončana zgodba, saj na pročelju manjkajo reliefi, medtem ko je dvorana brez ustreznega prezračevanja in je ob predstavah zelo vroče.

Mesto gledališče Ptuj
Stavba Mestnega gledališča Ptuj.