Slovenija

770 starejših bo dobilo zaposlitev

STA / S.R.
27. 5. 2013, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zavod RS za zaposlovanje je na spletni strani objavil novo javno povabilo 50plus, preko katerega lahko delodajalci pridobijo subvencijo za zaposlitev starejših brezposelnih.

Thinkstock
Preko povabila 50plus bo na voljo 770 zaposlitev.

V okviru povabila je predvidenih 770 zaposlitev, na voljo pa je 6,7 milijona evrov. 85 odstotkov sredstev financira evropski socialni sklad, 15 odstotkov pa slovenski proračun.

Kot pojasnjujejo na zavodu, se lahko na povabilo prijavijo delodajalci, ki so pravne in fizične osebe, in so za opravljanje dejavnosti v Sloveniji registrirani najmanj eno leto. Poleg tega morajo izpolnjevati še vse druge pogoje za prijavo.

Delodajalci lahko prek povabila pridobijo subvencijo za zaposlitev brezposelnih, ki so dopolnili 50 let ali več in so v evidenci brezposelnih neprekinjeno prijavljeni najmanj šest mesecev.

Delovno razmerje mora za polni delovni čas (40 ur na teden) oziroma za krajši delovni čas (v skladu odločbo o invalidnosti) neprekinjeno trajati najmanj 18 mesecev.

Subvencija za zaposlitev s polnim delovnim časom znaša 8000 evrov, za zaposlitev s krajšim delovnim časom v skladu z odločbo o invalidnosti pa sorazmerno manj. Delodajalcem se izplača v dveh enakih delih.

Prvi del subvencije v vrednosti 4000 evrov prejmejo po zaposlitvi brezposelne osebe, in sicer skupaj s povračilom stroškov zdravniškega pregleda, ki ga mora opraviti oseba pred začetkom usposabljanja. Drugi del subvencije, prav tako v vrednosti 4000 evrov, medtem dobijo po osmih mesecih od zaposlitve. Vsa sredstva so izplačana na podlagi predloženega zahtevka in ustreznih dokazil.

Kandidati morajo pred zaposlitvijo opraviti enomesečno usposabljanje na delovnem mestu. "Tako se lahko vključijo v delovno okolje, pridobijo praktična znanja in delovne izkušnje. Delodajalci pa lahko še pred zaposlitvijo spoznajo kandidata, ga preizkusijo in usposobijo za konkretno delo," pravijo na zavodu.

Usposabljanje sicer poteka na konkretnem delovnem mestu, brez delovnega razmerja, pod vodstvom mentorja, ki ga mora zagotoviti delodajalec. Za dejansko udeležbo na usposabljanju se brezposelnim izplačata dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz.

Povabilo je odprto od objave na spletni strani do porabe razpoložljivih sredstev, najdlje pa do konca septembra.

Pred oddajo ponudbe na javno povabilo morajo delodajalci prijaviti prosto delovno mesto pri območni službi zavoda oziroma s pomočjo eStoritev na zavodovi spletni strani. Nato lahko zavod k delodajalcu napoti brezposelne osebe iz ciljne skupine povabila glede na zahteve delovnega mesta. Na podlagi tega delodajalec izbere ustreznega kandidata in predloži ponudbo za subvencionirano zaposlitev na pristojno območno službo zavoda.

Ob koncu aprila letos je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 40.078 oseb v starosti 50 let ali več, kar znaša 33 odstotkov vseh prijavljenih brezposelnih. Starejši brezposelni v povprečju čakajo na zaposlitev 9,5 meseca, kar je 2,7 meseca več od povprečja za vse brezposelne. Med starejšimi brezposelnimi so na splošno tudi višji deleži dolgotrajno brezposelnih (59 odstotkov) in nižje izobraženih (38 odstotkov).