Slovenija

NPU ovadil bivšega direktorja ene večjih slovenskih bank

STA / S.R.
27. 5. 2013, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so kazensko ovadili bivšega direktorja regijske organizacijske enote ene od večjih slovenskih bank zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri odobritvi bančnih kreditov.

Policija.si

Ovadili so tudi fizično osebo, ki naj bi napeljevala k storitvi teh dejanj. Nekdanji direktor je zlorabil svoj položaj, ko je leta 2008 pomagal pri pridobitvi dveh kreditov, kljub temu, da je vedel, da predloženi zavarovanji, ki temeljita na prirejenih oz. ponarejenih cenitvenih poročilih, ne bosta zadoščali za morebitno poplačilo kreditov, so zapisali na Generalni policijski upravi.

Prav tako naj bi bil omenjeni bivši direktor seznanjen pa s podrobnostmi namena financiranja obeh projektov. Prejeti zavarovanji je prikril tudi upravi banke, ki je posledično oba kredita tudi odobrila.

Kredita nista bila nikoli odplačana, zaradi česar si je kreditojemalec pridobil premoženjsko korist v višini najmanj 1,7 milijona evrov, za kolikor je banka tudi oškodovana, so še zapisali.

Po neuradnih informacijah spletnih Financ gre za bivšega direktorja gorenjske podružnice NLB Dušana Šuštarja. Kriminalisti so zaradi domnevno spornega posojila, ki naj bi ga Šuštar odobril nekdanjemu lastniku kranjske tovarne Zvezda Dušanu Dolamiču, hišne preiskave opravljali v začetku leta.