Slovenija

Donos na slovenske obveznice zopet preko šest odstotkov

STA / S.R.
27. 5. 2013, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se je na sekundarnem trgu danes zvišala in znova presegla šest odstotkov.

Reuters

Obresti na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 so bile na elektronski borzi MTS ob 13.50 pri 6,06 odstotka, kar je 0,07 odstotne točke nad petkovo zaključno ravnjo.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako znaša 4,61 odstotne točke.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Nazadnje je Slovenija tako visoke obresti beležila avgusta lani, ko so se že zelo približale osmim odstotkom.

Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic.

Vse oči so zdaj uprte v vlado Alenke Bratušek, kako bo v praksi izpeljala zastavljene ukrepe. Slovenska politika je mednarodni javnosti v petek poslala močan signal - DZ je namreč po številnih zapletih potrdil vnos fiskalnega pravila v ustavo, poslanci pa so potrdili tudi ustavne spremembe referendumske ureditve.

Ta teden bo pomembna novica prišla iz Bruslja, saj bo Evropska komisija v sredo ocenila reformne in proračunske načrte Slovenije in drugih članic EU. Glavni vprašanji za Slovenijo sta, ali bo komisija predlagala dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja Slovenije in ali bo proti njej sprožila postopek zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.

Donos na desetletne obveznice Španije in Italije, ki sta prav tako pod budnim očesom finančnih trgov, se je danes nekoliko znižal. Donos na italijanske se je znižal za 0,08 odstotne točke na 4,09 odstotka, donos na španske pa prav tako za 0,08 odstotne točke na 4,36 odstotka.