Slovenija

Kdo bo kriv v aferi Patria?

STA / S.R.
27. 5. 2013, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po več kot letu in pol od začetka sojenja v zadevi Patria se je danes le končal dokazni postopek.

Slovenska vojska
Kdo bo spoznan za krivega?

Na vrsti so zaključne besede. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je že začel s predstavitvijo svojih sklepnih ugotovitev pred izrekom sodbe. Besedo bodo imeli še zagovorniki in obtoženi.

Ferlinc je ugotovil, da je obtožba utemeljena zoper vseh pet obtožencev, in sodišču predlagal, naj jih spozna za krive. Tako med drugim za predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo meni, da je sprejel najmanj obljubo plačila nagrade.

Sojenje se je sicer zjutraj nadaljevalo z zadnjim prebiranjem listin, okrajna sodnica Barbara Klajnšek je med drugim prebrala finske odredbe za hišne preiskave in finsko obtožnico. Prebrala je tudi obvestilo državnega pravobranilstva, da njihovih predstavnikov na obravnavo več ne bo, saj premoženjsko-pravnega zahtevka ne bodo uveljavljali.

Na današnje sojenje so prišli trije od petih obtoženih, predsednik SDS Janez Janša, prvi mož Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Jožeta Zagožna in Walterja Wolfa na obravnavo ni bilo. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.