Slovenija

Tudi Hilda ni vedela …

Petra Rupnik / STA
27. 5. 2013, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po pestrem tednu, ko je vsa Slovenija iskala nedvomno najbolj znano ubežnico v zadnjem času, propadlo gradbeno baronico Hildo Tovšak, slednjo čaka morda še napornejši teden.

Arhiv Lady
Na sodišču se zoper njo namreč nadaljujejo kazenski postopki v drugih primerih.

Tovšakova trdi, da sploh ni bila na begu, zato se tudi ni mogla predati, njen odvetnik dodaja, da s ponovno odredbo o priporu ni bila seznanjena, oblasti pa želijo ugotoviti, kaj in kje se je v primeru Tovšakove zataknilo. Pravosodni minister Senko Pličanič ocenjuje, da je k uspešnemu zaključku zgodbe veliko prispevala policija, kljub temu pa napoveduje sankcioniranje odgovornih za zaplet. Pličanič zato do konca tega tedna od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pričakuje poročilo o nadzoru nad delom specializiranega tožilstva, pred nekaj dnevi pa je že prejel poročilo vodje specializiranega tožilstva Harija Furlana o tem primeru. Kot je dejal Pličanič, naj bi bilo poročilo nepopolno. Po njegovih besedah sicer vse kaže, da se je napaka zgodila v okviru državnega tožilstva.

Primer Tovšakove sicer po njegovih besedah kaže na precejšnjo neučinkovitost sodstva in tožilstva, zato napoveduje reforme na tem področju.

Jutri naj bi podrobneje predstavil zakonske spremembe v zvezi z večjimi pooblastili policistov pri iskanju pobeglih ljudi. Tovšakovo so sicer takoj po predaji odpeljali v zapor na Igu, v katerem prestaja 14-mesečno zaporno kazen v primeru Čista lopata. Celjsko sodišče pa je za četrtek in petek že razpisalo obravnavi zaradi oškodovanja Rimskih term. Tovšakovo so sicer v petek v zgodnjih jutranjih urah našli na njenem 'domačem teritoriju', na območju Mislinje, kjer so krajani že naveličani dogajanja, povezanega s slavno sokrajanko. Na razplet dogodkov sicer gledajo z zadovoljstvom, vendar se strinjajo, da to vsega skupaj sploh ne bi moglo priti, če bi vsi pristojni opravili svoje delo.