Slovenija

Janševa SDS prehitela SD

STA / A.M.
26. 5. 2013, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V majski raziskavi Vox populi, ki jo za POP TV in Dnevnik pripravlja agencija Ninamedia, je med strankami v ospredju SDS, ki je prehitela nekaj mesecev vodilno SD.

Reuters

SDS bi volilo 16,6 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je SD s 14,8 odstotka, nato pa sledijo PS (9,5 odstotka), SLS (3,6 odstotka), DeSUS (3,4 odstotka), NSi (1,8 odstotka) in DL (1,6 odstotka). Kar 19,2 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo, 28 odstotkov vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo.

Če bi torej bile volitve v nedeljo, bi SDS v državnem zboru zasedla 31 sedežev, SD 27 in PS 17. Preostanek bi si razdelili SLS (sedem sedežev) in DeSUS (šest sedežev). DL in NSi bi izpadli iz parlamenta.

Merjenje priljubljenosti slovenskih politikov medtem ni prineslo večjih presenečenj in premikov. Na vrhu lestvice priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki pa je bil tokrat ocenjen nekoliko slabše kot aprila. Sledijo evropski komisar Janez Potočnik, predsednica vlade Alenka Bratušek, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan in poslanec SDS Andrej Vizjak.

Na šestem mestu je prvak DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec, za njim se uvršča evropski poslanec Lojze Peterle, osmo mesto pa pripada ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu, ki mu je podpora maja nekoliko narasla. Prvaku SD Igorju Lukšiču je na 11. mestu podpora nekoliko padla. Predsednica NSi Ljudmila Novak se po priljubljenosti uvršča na 17. mesto, prvak SDS Janez Janša na 18. mesto lestvice, sledi pa ljubljanski župan Zoran Janković.

Agencija Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko raziskavo, v kateri je bilo anketiranih 700 oseb, izvedla med 21. in 23. majem.