Slovenija

Lenarčič s pristankom na Brniku končal prelet Severnega tečaja

STA / A.M.
26. 5. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pilot in fotograf Matevž Lenarčič je danes s pristankom na ljubljanskem letališču uspešno končal prelet Severnega tečaja s Pipistrelovim ultralahkim letalom Virus SW.

Reuters
Ivo Boscarol, prvi mož Pipistrela.
Kot je povedal, je polet spremljalo več težav, kot je pričakoval, zato je tudi trajal dlje, da pa je pomembno, da sta z letalom varno in v enem kosu prispela domov.

Lenarčiča je na ljubljanskem letališču danes pričakala ekipa projekta GreenLight WorldFlight - North Pole in sponzorji. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je ob tem dejal, da je "Matevž dokazal, da je s Pipistrelovim Virusom zelo dober tandem in da s pravo ekipo lahko postavlja meje vsakokrat višje".

Lenarčičev polet, ki je potekal v več etapah, je v največji meri krojilo vreme. Večkrat je bil primoran čakati na ugodne vremenske razmere, da bi lahko nadaljeval poti. Tako se je na ljubljansko letališče, kje je 22. aprila svojo odpravo tudi začel, vrnil po dobrem mesecu dni. Letel je iz Ljubljane do Tromsa, prek Svalbarda in Arktike do Kanade, od koder se je čez Atlantski ocean podal na Irsko in naprej do Nantesa v Franciji, od koder je danes zjutraj poletel proti domu.

Odprava je imela za cilj tudi spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja. Med poletom so namreč nad Arktiko merili izpuste črnega ogljika v ozračje in koncentracijo tega drugega najpomembnejšega povzročitelja podnebnih sprememb nad Arktiko. Podobne meritve so doslej opravljali le na zemeljskem površju ali na 10.000 metrih višine.

Za polet prek Severnega tečaja so morali v Pipistrelu letalo, s katerim je Lenarčič lani že obletel Zemljo, nekoliko prirediti in prilagoditi na mraz. Letalo Virus SW, ki je dolgo 6,5 metra in ima razpon kril 10,7 metra, prazno tehta 290 kilogramov in doseže največjo hitrost okoli 300 kilometrov na uro.