Slovenija

Več kot 20 vrtov med vrtičkarje razdelili z žrebom

Gabrijel Toplak
25. 5. 2013, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V bližini vrtca Otona Župančiča – enota Mehurčki v Novi vasi v Mariboru sta mariborska občina in društvo Urbani eko vrt predala v uporabo več kot 20 vrtov, ki so jih med vrtičkarje razdelili z žrebom.

Gabrijel Toplak

V bližini vrtca Otona Župančiča – enota Mehurčki v Novi vasi v Mariboru sta mariborska občina in društvo Urbani eko vrt predala v uporabo več kot 20 vrtov, ki so jih med vrtičkarje razdelili z žrebom. Vse se je pričelo v lanskem letu v okviru programskega sklopa Evropske prestolnice kulture Urbane brazde, ko je društvo Varuhi semen izvedlo projekt Skupnostni urbani eko vrt v Borovi vasi, odziv Mariborčanov pa je bil izjemen, saj je danes na čakalni vrsti za ekološki vrt že približno 150 prosilcev.

Sani Okretič Resulbegović iz društva Urbani eko vrt je dejal, da projekt izvajajo skoraj brez sredstev in z dobro voljo ljudi, pri tem pa je treba pohvaliti pristojne službe za dobro sodelovanje, saj so prizadevno iskale rešitve glede iskanja primernih lokacij. Zemljišča, za katera je zelo priporočljivo, da so v lasti občine, morajo biti v neposredni bližini gosto poseljenih območij in morajo omogočati ureditev vsaj 10 in največ 50 vrtov v velikosti 50 do 100 kvadratnih metrov. Med nujne elemente vrtov spadajo voda, ograja, objekti za hrambo orodja, prostor za druženje in sanitarije. Medtem je v pripravi tudi lokacija na Pobrežju, v Stražunu, kjer bo v uporabo predanih približno 100 vrtov, saj želijo imeti do leta 2020 vsaj 500 urbanih eko vrtov na petih hektarji. Cilj projekta je v prakso prenesti model, katerega osnova je sonaravno in skupnostno delovanje urbanega vrtnarjenja z lokalno distribucijo in trženjem sveže zelenjave in sadja ter predelavo viškov.