Slovenija

Avsenikova Golica že v cvetju

Carmen Leban
25. 5. 2013, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Težko bi našli Slovenca, ki ne bi poznal Avsenikove viže Na Golici, s katero je postal legenda in zaslovel po vsem svetu.

Mateja Jordovič Potočnik

Prav presenetljivo je, da napev poznajo tudi tujci, saj skoraj ne mine športna ali druga prireditev, na kateri ne bi prišla do veljave. Je pa Golica poznana tudi po narcisah ali ključavnicah, kot jim pravijo domačini, ki so te dni zacvetele. Bele poljane, ki z omamnim vonjem navdušijo  vsakega obiskovalca, pa so še toliko bolj mikavne, če tam srečaš legendarnega Slavka Avsenika s sinom in vnukom.

Tri generacije Avsenikov in vsi trije zapriseženi muzikantje. Po Slavkovih stopinjah sta šla namreč tudi sin Grega in vnuk Sašo, ki je pred dobrima dvema letoma postal profesionalni glasbenik. Ansambel Saše Avsenika si namreč uspešno utira glasbeno pot doma in v tujini. Avstrija, Nemčija, Švica, to so države, v katerih so njihovi koncerti razprodani, in med navdušenim občinstvom so še taki, ki se dobro spominjajo legendarnega Slavka Avsenika, ki je z zvoki narodno-zabavne glasbe in harmonike zasvojil oboževalce po vsem svetu. »Vesel sem, da mojo tradicijo nadaljujeta tudi sin Grega in vnuk Sašo, a je bila to njuna odločitev, saj ju nikoli nisem v nič silil. Glasbo moraš imeti preprosto rad, v njej moraš uživati,« pove Slavko Avsenik in prizna, da življenje 'muskontarjev' ni nič kaj enostavno. »Če se samo spomnim, koliko neprespanih noči, koliko prevoženih kilometrov … Veste, moji ženi ni bilo prav lahko, otroke je večinoma sama vzgojila, saj mene nikoli ni bilo doma,« pove Slavko. »Na srečo lahko sedaj, na stara leta, vse sva nadoknadiva. Zdravje nama dobro služi in imava več časa druga za drugega,« pove in ponosno prizna, da njun zakon traja že več kot 61 let. Ne boste pa najbrž verjeli, da je Slavko Avsenik ženo na bele poljane pod Golico prvič peljal šele pred dvema letoma.

V Ansamblu Saše Avsenika pa občasno sodeluje tudi njegov oče Grega, ki je po Srednji glasbeni šoli nadaljeval študij na Akademiji za glasbo, a po naključju postal gostinec, ko je prevzel vodenje družinske gostilne v Begunjah na Dolenjskem. Je pa v zadnjem času kar malo izpregel in se počasi, a vztrajno vrača v glasbene vode.

Mateja Jordovič Potočnik