Slovenija

Nihče ne more zahtevati določene minutaže

STA / S.R.
22. 5. 2013, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski košarkarski reprezentant Goran Dragić ima za seboj odlično sezono v ligi NBA. Na ekipni ravni sicer ne, saj se njegov Phoenix ni uvrstil v končnico, zato pa toliko uspešnejšo na osebni.

Reuters
Goran Dragić.

Hkrati je priznal, da Slovenija v Litvi ni bila prava in upa, da bo selektor Maljković septembra našel pravo kemijo in sistem igre.

Goran Dragić se je udeležil zdaj že tradicionalne novinarske konference v poslovalnici Telemacha. Govoril je o minuli sezoni v ligi NBA, o pričakovanjih v prihodnosti v ZDA, odkrito pa je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev okoli septembrskega evropskega prvenstva v Sloveniji.

Goran Dragić je prvič javno spregovoril o evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Litvi. "V ekipi tedaj ni bilo prave kemije. Izven igrišča sicer da, ne pa na parketu. Zato bo za letošnje evropsko prvenstvo zelo pomembno, kakšen sistem igre bo postavil selektor Maljković. Moramo se zgledovati po reprezentancah, kot sta Španija in Francija, ki igrata precej hitrejšo košarko. Potrebujemo lahke koše iz protinapadov, ki jih v Litvi ni bilo. Tedaj smo igrali prepočasno košarko. Prišli smo čez sredino igrišča, nato pa igrali na dolge napade. Tudi akcije za posameznike niso bile prave," je dejal Goran Dragić.

Sledilo je vprašanje, ali so se igralci tedaj s selektorjem pogovorili o teh težavah, in Dragić je odgovoril: "Upam, da je selektor to sam opazil ... sicer se nam letos slabo piše."

Se pa Dragić strinja, da ima Slovenija odlično zasedbo in da upravičeno cilja na medaljo. "Treba si je postaviti najvišje cilje. Ko je Jure Zdovc prišel v reprezentanco, je rekel, 'gremo po medaljo'. Vsi so ga na začetku gledali malce čudno, nato pa smo mu slepo sledili. Po imenih imamo zelo dobro reprezentanco, kot pravim, pa je veliko odvisno od sistema, ki ga bo postavil selektor Maljković."

Čeprav je Goran Dragić eden najboljših organizatorjev igre v ligi NBA, meni, da si bo moral mesto in vlogo v reprezentanci še izboriti. "Skušal se bom čim bolje pripraviti na začetek priprav, nato pa ves čas garati in si izbojevati mesto v ekipi. Nič ni samoumevnega, treba je pokazati znanje in voljo, selektor pa bo nato odločil, kdo bo igral," pravi Dragić.

Nato je znova zbodel drugega slovenskega igralca v ligi NBA Bena Udriha. "V pogovoru za časnik Ekipa sem resda dejal, da si morda Beno ne upa v reprezentanco, a to je bilo bolj v šali. Ga pa zdaj znova pozivam, naj se končno odloči in pove, ali bo prišel. Zagotovo pa nihče o nas ne more zahtevati določene minutaže ali vloge. To si moraš izboriti."

Glede sezone v ligi NBA - Dragić jo je zaključil s povprečjem 14,7 točk na tekmo in 7,4 podajami, kar ga uvršča na sedmo mesto v ligi - je 27-letni Ljubljančan dejal, da je z njo zadovoljen. Pogreša sicer nekaj več zmag njegovega Phoenixa (25-57), vesel pa je, da je odigral vseh 82 tekem in da ni imel težav s poškodbami. "Če bi pred odmorom za tekmo all stars igral tako kot po njem, bi se morda celo uvrstil na all stars. Tako mi ta cilj ostaja za prihodnjo sezono."

"V njo bomo štartali s podobnimi cilji kot letos, saj se bo mlada ekipa še naprej izpopolnjevala. Odlično je, da smo dobili novega športnega direktorja, preverjenega Ryana McDonougha, ki je deset let deloval v Bostonu. Je prava oseba za ta posel, saj ekipa potrebuje profesorja, ki bo znal usmerjati te mlade igralce," meni Dragić, ki kot nove-stare prvake lige NBA vidi Miami Heat.