Slovenija

Ali lahko tudi nas posrka vrtinec?

Simon Rosc / STA
22. 5. 2013, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število žrtev tornada, ki je v ponedeljek prizadel ameriško mesto Oklahoma City, je po zadnjih podatkih naraslo na več kot 90, več kot 200 ljudi pa je ranjenih.

Thinkstock

Tornadi so mogoči tudi pri nas, a jih ne nadzorujemo in samo vprašanje časa je, kdaj bo ob tla udaril naslednji. Ameriški predsednik Barack Obama je na območju, ki ga je prizadel tornado, razglasil izredne razmere. Reševalna akcija še teče, bojijo pa se, da se utegne število žrtev še povečati. Nacionalna vremenska služba ZDA je sporočila, da je šlo za tornado jakosti EF-4 po t. i. lestvici Fujita, kar je drugi najmočnejši tornado vseh časov. Veter je pihal s hitrostjo od 270 do 320 kilometrov na uro.

Med smrtnimi žrtvami je najmanj 20 otrok iz osnovne šole v predmestju Oklahoma Cityja Moore. Nekaj otrok, ki so bili večinoma mlajši od 12 let, še vedno pogrešajo. Starši so po novici o približevanju tornada otroke namenoma pustili v osnovni šoli Plaza Towers, saj so menili, da bodo v zidani zgradbi varnejši. Vendar je bila šola na skoraj kilometer široki črti neposrednega uničenja in ji ni bilo prizaneseno. Najprej je veter dvignil in odnesel streho, nato pa porušil še zidove zgradbe. Na tem območju pa je bila poškodovana še ena šola.

Tornado, ki je divjal kakih 45 minut, je namreč z zemljo dobesedno zravnal nekatere dele mesta in uničil kakih 300 hiš. Prebivalci so bili z alarmom sicer opozorjeni, da se bliža neurje, a nihče, niti vremenoslovci, ni pričakoval, da bo tornado tako močan.

Najbolj smrtonosen tornado v sodobni zgodovini ZDA je leta 2011 razdejal mesto Joplin v ameriški zvezni državi Missouri, v njem pa je umrlo 158 ljudi.

Tornadi so lijakasti zračni vrtinci, ki se raztezajo od tal do nevihtnega oblaka. Njihov premer je po navadi nekaj deset metrov, lahko pa dosežejo velikost tudi nekaj sto metrov. Običajno se ohranijo nekaj minut, najmočnejši pa celo nekaj ur.

Najpogosteje se tornadi pojavljajo prav na ameriškem Srednjem zahodu, občasno pa tudi v drugih delih sveta. Tudi pri nas so se v preteklosti že pojavili in bili celo uradno zabeleženi. Zaradi posebnih pogojev, ki jih tornadi potrebujejo za svoj razvoj, so pri nas zelo redki in jih zaradi tega tudi ne spremljamo in napovedujemo, tako da se lahko brez obvestila pojavijo kadarkoli.

Najstarejši primer tornada pri nas, ki je bil tudi uradno zabeležen na meteorološki postaji v Logatcu, se je zgodil leta 1985, kjer je za sabo pustil tudi štirideset poškodovanih hiš. Tornade pa so opazili še v Kamniku, Ilirski Bistrici in nazadnje, leta 2011, v Kozini. Bo tudi nas kdaj posrkal velik smrtonosni vrtinec?