Slovenija

Slovenci izdelali sledilno napravo v velikosti bančne kartice

STA / S.R.
22. 5. 2013, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podjetje 3B+D je izdelalo sledilno napravo v obliki bančne kartice, ki je v celoti razvita, oblikovana in izdelana v Sloveniji, so sporočili iz podjetja.

Blackbox.com
Sistem Blackbox.

Blackblox.card je mogoče uporabiti za spremljanje lokacije družinskih članov, avtomobilov, osebne prtljage in drugih vrednejših predmetov. Lahko se uporablja za spremljanje športnih aktivnosti, na primer pri teku, kolesarjenju ali planinarjenju, so zapisali pri podjetju.

Do nastavitev in informacij o lokaciji je moč priti preko spleta tako na mobilnem telefonu kot na računalniku. Naprava ima vgrajen GPS sprejemnik, podatke o lokaciji pa sporoča preko podatkovnega omrežja GPRS. Vgrajena baterija naj bi omogočala tudi do 50 dni delovanja brez polnjenja.

Podjetje 3B+D bo napravo najprej tržilo v Sloveniji, kjer računajo, da bodo letos prodali okoli 1,000 naprav, kasneje pa bodo prodajo razširili tudi na države nekdanje Jugoslavije, Grčijo, Avstrijo in Madžarsko, je povedal direktor podjetja Tomaž Repar.

Glavni proizvod podjetja iz Škofljice so sicer sistemi za profesionalno sledenje voznim parkom Blackblox. Na tem področju imajo po lastnih navedbah v Sloveniji okrog 15-odstotni tržni delež.