Slovenija

Bratuškova sklicala sestanek v zvezi z izginotjem Hilde Tovšak

STA / J.P.
22. 5. 2013, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek je za četrtek sklicala srečanje vodstva policije, tožilstva, sodstva in pristojnih ministrstev v zvezi z izginotjem Hilde Tovšak.

Mediaspeed
Alenka Bratušek

Bratuškova želi s pristojnimi ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, kako rešiti to situacijo in kaj je treba storiti, da do takih primerov ne bo več prihajalo, so sporočili iz njenega kabineta.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, predsednica vlade z zaskrbljenostjo spremlja izginotje obsojenke in obdolženke za več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

"Kar se je zgodilo, je nedopustno," so poudarili. "Temelj zaupanja v državo v teh težkih časih je prav zaupanje v institucije pravne države, zato smo dolžni ugotoviti, kje je sistem odpovedal, oziroma preučiti, če je šlo - kar je lahko še bolj zaskrbljujoče - za človeško napako ali malomarnost," so zapisali v kabinetu predsednice vlade.

Zaradi resne situacije in izgube zaupanja v naše institucije je Bratuškova danes na predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta, ministra za pravosodje Senka Pličaniča ter generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja naslovila vabilo na srečanje, ki bo četrtek ob 14. uri.

Nekdanja direktorica Vegrada Tovšakova je bila sicer do petka v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Mariborsko okrožno sodišče je v petek pripor odpravilo, vendar ga je dan pozneje znova odredilo. Ker policija Tovšakove še ni našla, je bila razpisana tudi mednarodna tiralica.

Ob tem so se v medijih pojavila ugibanja, da Tovšakova sploh ne bi prišla na prostost, če bi bila nova zahteva za pripor vložena prej ali če bi Tovšakova že prestajala kazen, ki ji je bila že naložena v drugih postopkih na sodišču. Zaradi njenega primera bodo morali svoje postopke pojasnjevati tako pristojno tožilstvo kot pristojni sodišči.