Slovenija

Zaporne kazni v zvezi z zadevo Čista lopata

STA / J.P.
22. 5. 2013, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče o prošnjah sedmerice, obsojenih v zadevi Čista lopata, glede alternativnega prestajanja zaporne kazni še ni odločilo.

Thinkstock
Za Hildo Tovšak je bila razpisana mednarodna tiralica.

Sodnica je pred tem odredila opravo določenih poizvedb, sodišče pa mora pridobiti še mnenje državnega tožilca. Potrdili so tudi, da so za Hildo Tovšak izdali poziv na prestajanje zaporne kazni.

Kot so za STA danes pojasnili na sodišču, o prošnjah obsojencev v skladu z zakonom o kazenskem postopku odloča predsednik sodnega senata, ki je sodil na prvi stopnji.

Potrdili so tudi, da so za nekdanjo prvo damo Vegrada Hildo Tovšak, Boruta Farčnika in Tomaža Žiberta, ki so bili v zadevi Čista lopata obsojeni na zapor, v torek izdali poziv na prestajanje zaporne kazni.

Sodišče poziva na prestajanje zaporne kazni ne more izdati, preden je sodba izvršljiva, izvršljiva pa postane z vročitvijo obsojencu. Na podlagi zakona o izvrševanju kazenskih sankcij mora biti poziv na prestajanje zaporne kazni izdan v osmih dneh po vročitvi, kar je bilo pri vseh zgoraj navedenih spoštovano, so zagotovili na sodišču.

Vsi obsojeni v zadevi Čista lopata sodbe ljubljanskega višjega sodišča z dne 21. marec do torka še niso prejeli, čeprav je sodišče vročitev sodbe odredilo takoj naslednji dan po prejemu spisa z višjega sodišča 9. maja.

Sodba tako še ni bila vročena obsojenim Ivanu Zidarju, Dušanu Črnigoju, Ivanu Demšarju in Srečku Gabriču, je pa že bila vročena vsem zagovornikom in Specializiranemu državnemu tožilstvu RS, so še pojasnili na sodišču.

Tovšakova, nekdanji prvi mož SCT Zidar in prav tako nekdanji prvi mož Primorja Črnigoj so bili zaradi podkupovanja na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obsojeni na 14 mesecev zaporne kazni.

Tovšakova je bila sicer do petka v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj. Mariborsko okrožno sodišče je v petek pripor odpravilo, vendar ga je dan kasneje znova odredilo. Ker policija Tovšakove še ni našla, so zanjo razpisali tudi mednarodno tiralico.