Slovenija

Kam je pobegnil 'špijun' iz afere Čista lopata?

R.M.
22. 5. 2013, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Išče se tajni policijski sodelavec, ki je po prepričanju odvetnikov gradbene elite pomagal skuhati afero okoli Ivana Zidarja. Anton Urbas je izginil, potem ko bi moral na prestajanje kazni zapora zaradi prikrivanja.

Interpol

55-letni Anton Urbas iz Šentvida pri Stični je po prepričanju obrambe gradbenih baronov informacije o domnevno nečednih poslih Ivana Zidarja 'izvozil' v Nemčijo – do kriminalista Gerharda Schaffnerja –, od tam pa so se laži po prepričanju odvetnikov vrnile na sočno stran Alp, dovolj kredibilne za kazenski pregon. Kot je znano, zgodba sodišča ni prepričala.

Urbas je bil med sojenjem v zadevi Čista lopa večkrat zaslišan kot priča, njegove izpovedi pa so bile pogosto kontradiktorne. Ena njegovih prodornejših izjav je bila, da je policija nameravala v soju televizijskih kamer, podobno kot Zidarja, aretirati tudi ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, in sicer dan pred odprtjem Stožic. Možakar je prav tiho poniknil, s pomočjo mednarodnega pripornega naloga ga iščejo že več kot eno leto. Ekipa Svet24 je nanj postala pozorna med brskanjem za najnovejšim portretom Hilde Tovšak.

Z ljubljanskega okrožnega sodišča so nam sporočili, da je bil Urbas marca 2011 obsojen zaradi prikrivanja, ponarejanja listin in goljufije. Sodba je postala pravnomočna 6. februarja lani, izvršljiva pa 27. februarja lani. Izrečena mu je bila enotna kazen eno leto in pet mesecev zapora. Koliko postopkov je imel Urbas, stari znanec organov pregona in sodišč še odprtih, nam ni uspelo izvedeti, saj sodni red posredovanja informacij o vseh postopkih, ki se nanašajo na neko fizično osebo, pri čemer se vprašanja ne nanašajo na nobeno konkretno zadevo, ne predvideva.