Slovenija

Vlada bo zopet poskusila dvigniti RTV prispevek

STA / S.R.
21. 5. 2013, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koalicija v DZ vlaga dopolnilo na dopolnilo poslanske skupine SDS proti dvigu rtv-prispevka, ki ga je dopoldne podprl odbor za finance in monetarno politiko.

Mediaspeed

Novo dopolnilo, ki bi rtv-prispevek vendarle zvišalo, naj bi v nasprotju z dopoldanskim glasovanjem tokrat podprla tudi večina koalicijske DL, DeSUS pa se bo odločal tik pred glasovanjem.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je za STA potrdil, da so sopodpisniki koalicijskega dopolnila na dopolnilo, ki bi vrnil vladni predlog zvišanja rtv-prispevka nazaj na lansko raven, torej na 12,75 evra s sedanjih 12,11 evra. Kako bodo poslanci DeSUS glasovali, pa se bodo še posvetovali, je dodal. Brez DeSUS bo sicer omenjeno dopolnilo težko sprejeto.

To bi pomenilo, da bi večina poslancev podprla dopolnilo SDS proti dvigu prispevka, ki so ga danes z devetimi glasovi za in osmimi proti sprejeli člani odbora DZ za finance in monetarno politiko. Na odboru sta se sicer proti dvigu rtv-prispevka izrekla tudi Marko Pavlišič iz DL in Marija Plevčak iz DeSUS. Slednja je na plenarni seji predstavila mnenje DeSUS o noveli zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto, a iz njene predstavitve ni bilo razbrati ali so v poslanski skupini za ali proti dvigu rtv-prispevka.

Tako še vedno visi v zraku, ali bo želja sindikatov z RTV Slovenija, da bi rtv-prispevek dvignili, uresničena ali ne.

Poslanec SDS Andrej Vizjak je danes na odboru med drugim opozoril tudi na anonimko glede razsipnega delovanja nekaterih odgovornih urednikov na Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Po njegovi oceni je tako "v tej hiši" še kar nekaj rezerv. Generalni direktor RTVS Marko Filli pa se je na družbenem omrežju Twitter odzval z besedami, da RTVS nima dovolj notranjih rezerv za kompenzacijo 4,5 milijona evrov izpada zaradi znižanega rtv-prispevka. "Pa lahko napišete še sto anonimk," je dodal.

Vodstvo RTVS pa je v sporočilu za javnost zapisalo, da nikoli niso bili proti zvišanju rtv-prispevka, saj da so si ves čas prizadevali, da bi rtv-prispevek ostal na višini 12,75 evra. Zato so, navajajo, tudi pozdravili uspeh pogajanj sindikatov z vlado. Če do zvišanja rtv-prispevka ne bo prišlo, pa bo RTVS izgubil dodatnih 2,6 milijona evrov, poleg 1,9 milijona evrov, kolikor jih je z letos uveljavljenim znižanjem že izgubil v petih mesecih letošnjega leta. To bi posledično pomenilo nadaljevanje okrnjene ponudbe programskih vsebin, še opozarja vodstvo RTVS.

Vlada je namreč v skladu z dogovorom s sindikati med spremembami zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 predlagala tudi dvig rtv-prispevka.