Slovenija

Sindikati javnega sektorja pripomogli k saniranju proračuna

STA / S.R.
21. 5. 2013, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković pozdravlja dogovor, ki so ga sklenili sindikati javnega sektorja z vlado. Po njegovi oceni so s tem sindikati izjemno prispevali k saniranju proračuna.

Reuters

Na današnji novinarski konferenci je izpostavil tudi velik pomen javnega sektorja. Janković sicer nasprotuje splošnemu rezanju v javnem sektorju in je prepričan, da je treba prej "preveriti, kaj se potrebuje in kaj je dobro".

Ukrepi za izhod iz krize, ki jih predlaga vlada, so po mnenju Jankovića edini možni. Ponovil je, da je sicer sam naklonjen dvigu splošne stopnje DDV, nasprotuje pa dvigu znižane stopnje DDV. Prepričan pa je, da se celoten znesek dviga obeh stopenj ne bo poznal na cenah.

Še enkrat je dejal tudi, da nasprotuje vnosu fiskalnega pravila v ustavo, saj vpisa nihče ne zahteva. "Zahtevajo rezultate, ki so vidni v proračunu," je pojasnil in dodal, da se bo morala Slovenija v krizi, v kateri je, znajti sama, saj ji nihče ne bo pomagal.

Janković je komentiral tudi raziskavo svetovalnega podjetja Ernst & Young, ki je pokazala, da je delež menedžerjev v Sloveniji, ki menijo, da je podkupovanje v gospodarstvu običajna praksa, 96 odstotkov. "Jaz trdim, da to ni res in da je ta anketa narejena brez kakšne strokovne podlage," je povedal Janković in dodal, da je o sodelovanju v raziskavi vprašal nekatere znance, ki so direktorji. Dejal je, da kogarkoli je vprašal, v raziskavi ni sodeloval.