Slovenija

Sankcije proti novinarju RTV umaknjene

STA / S.R.
21. 5. 2013, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra RTVS Maribor Polona Pivec je popolnoma umaknila ukrepe zoper novinarja Mateja Korošca.

Mediaspeed
Sankcije proti novinarju Mateju Korošcu so umaknjene.

Ta je po njenih navedbah z odločitvijo seznanjen. V javnem pismu novinarjem je sicer še zapisala, da je svoboda govora zanjo velika vrednota, Koroščevo ravnanje pa s tem nima veliko skupnega.

Pivčeva je prek javnega pisma, namenjenega novinarskim združenjem, društvom in aktivom, sporočila, da je sprejela pozive novinarjev k popolnemu umiku "drastične kazni" zoper novinarja Regionalnega centra RTVS Maribor Mateja Korošca.

Kot je še pojasnila, mnenjskih besedil v Dnevniku TV Slovenija praviloma ne objavljajo, zlasti ne nenajavljenih. Osnovna pravica gledalca je namreč biti opozorjen, da bo slišal novinarjevo osebno mnenje.

Korošcu je Pivčeva ob prisotnosti njegove neposredno nadrejene kolegice Nine Cverlin dan po njegovem javljanju v živo ob obisku premierke Alenke Bratušek v Mariboru povedala, da je prekršil dogovore. Tako mu je pojasnila, da je "povzemanje lastnih starih izjav narcisoidno dejanje, njihova nadgradnja z opazkami o izjavah predsednice vlade pa njegov osebni pogled ali celo neresnica".

O prepovedi dela za informativne ali katero koli drugo oddajo pa po navedbah Pivčeve ni bilo nobenega govora. Prav tako ukrepa ni izrekla v pisni obliki, kar bi imelo formalno težo, ob ukrepih pa da nihče od sodelavcev ni protestiral in tudi Korošec se ni pritoževal. "Vsi so o vsem izvedeli iz medijev, zato me vsesplošna široka medijska razprava o naših notranjih dogovorih še posebej preseneča," navaja Pivčeva. Poleg tega po njeni oceni večina kolegov, ki so o dogodku pisali, ni preverila, kaj se je v resnici zgodilo.

"Po vklopu me je poklicala kolegica Ksenija Horvat Petrovčič in zgrožena povedala, da bo ukrepala ona, če ne mislim ukrepati jaz," je še zapisala Pivčeva. Horvat Petrovčičeva, sicer odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija, je v ponedeljek za STA potrdila, da se je res pogovarjala s Pivčevo, in ocenila, da je bil vklop Korošca neprofesionalen ter da je mešal poročanje s komentarjem.

Kot je zatrdila, pa ni zahtevala nobenega drugega ukrepa, kot da se z novinarjem pogovori o tem, kako se dela javljanja v živo, kakršno je bilo naročeno. Hkrati je poudarila, da se Pivčeva za nobeno sankcijo ni odločila po pogovoru z njo, saj da ji Horvat Petrovčičeva ni nadrejena, pač pa je enakopravna odgovorna urednica.

Korošec je namreč v javljanju v živo v oddaji Dnevnik na TV Slovenija ob sredinem obisku predsednice vlade Alenke Bratušek v Mariboru dejal: "Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega." Zaradi tega naj bi mu Pivčeva začasno prepovedala javljanje v živo pri političnih temah.

Nato se je oglasilo Društvo novinarjev Slovenije, Združenje novinarjev in publicistov, pa tudi novinarski aktivi Radia Slovenija in informativnega programa Televizije Slovenija ter predsednik novinarskih sindikatov RTVS Zoran Medved, ki se s takšno sankcijo niso strinjali. Tudi premierka Bratuškova je v ponedeljek menila, da je mogoče res šlo za malo preveč drastične ukrepe proti novinarju.